Snart är zombierna här – är du förberedd?

Zombier har alltid fascinerat mig. Läskiga, odöda, som inte är ute efter annat än att ta död på alla som inte är odöda. Zombierna har skrämt mig i otaliga filmer, men jag har aldrig trott att de skulle dyka upp på riktigt. Förrän nu… 

Den första zombiefilm jag såg och som skrämde mig ordentligt var Day the Dead, från 1985. Kanske berodde det på att jag bara var 12 år, eller på att zombier är riktigt jäkla skrämmande. Det blev inte mindre läskigt med alla andra filmer som följt och en av de bästa är Resident Evil, baserad på spelet med samma namn. Någon gång efter Resident Evil kom ut såg jag en reklamfilm för ett föryngringsmedel, om det var en film gjord av fans eller inte vet jag inte, men det var åtminstone en intressant teori som skulle förklara hur människor blev zombier. Ett läkemedel som kan få dig att leva för evigt låter väl lockande?

Om det inte går snett, förstås och samma läkemedel förvandlar mänskligheten till blodtörstiga zombier.

Zombierna har i de flesta filmer på senare år blivit allt snabbare och stormar de överlevande människorna i horder. Om något sådant skulle kunna hända vore det inte roligt att behöva kämpa mot mängder av zombier.

Nu tänker du säkert att jag är galen och även om jag inte på allvar tror att det kommer att bli en zombieapokalyps inom en snar framtid kan jag inte låta bli att fundera när jag läser om den gode Ray Kurzweil. Han hävdar att inom 10-15 år kommer vi att injicera miljoner eller miljarder nanorobotar i våra kroppar för att reparera cancer och förlänga livet. Radikalt dessutom, det räcker inte med bara några år utan här är det mycket längre än så.

Problemet, som han faktiskt inte nämner i sina framtidsvisioner, är att världen är redan idag överbefolkad. Och om det är något som evolutionen har lärt oss så är det att naturen har ett inbyggt försvar mot anomalier. Om en art lyckas överleva sig själv, så att säga, är det inte omöjligt att någonting i naturen muterar. Dessutom, hur mycket kan gå fel med en sådan mirakelmedicin?

Förmodligen allt.

Det behöver inte betyda att vi alla blir zombier och att zombierna anfaller allt och alla. Det kan lika gärna betyda att vi utvecklar en sjukdom som tar död på 99,9% av mänskligheten. Eller så lever vi dubbelt så länge, gör slut på miljön och Wall-E blir verklighet.

Visst är det en naturlig drivkraft hos oss att vi vill leva längre och fullt förståelig. Men på väggen hemma hos oss hänger en tavla med en av livets alla sanningar. Utan att återge vad den ordagrant säger så står det något i stil med att det gäller inte att fylla livet med år, utan åren med liv. Något vi alla verkar glömma i vår strävan och Kurzweil och hans kompisar kanske skulle ägna sig åt att lösa miljöproblemen, svält, fattigdom och överbefolkning innan de försöker ge oss alla evigt liv.

Å andra sidan är det nog inte alla de vill ge evigt liv, bara de som kan betala för det.

Och då får vi ett annat intressant scenario. Zombierna kanske bara består av brats och gamla gubbar…