Leasa en bil – finns det någon ekonomi i det?

äga bil

Inspirerad som så många gånger förut av Sparo tänkte jag ge mina femöres tankar kring hur det fungerar att leasa en bil och om det finns något värde i det.

Vid en första anblick kan kostnaden för att leasa en bil vara väldigt hög. En relativt liten, men fullutrustad inklusive vinterdäck och automat, bil kostar cirka 3 000 i månaden. På tre år blir det en kostnad på 108 000 kronor, och man har ingen bil kvar efter leasingperioden. 108 000 är förstås en hel del pengar.

Samma bil kostar strax under 200 000 i inköp om man vill köpa den ny. Det går att köpa samma bil begagnad för betydligt mindre pengar, men med betydligt mer risker att åka på reparationer och andra kostnader. Innan vi går in på det så låt oss jämföra kostnaden för att leasa en bil i tre år med att köpa den ny.

Till att börja med är värdeminskningen under tre år rätt betydande. Enligt mångas förmenande och även den här sajten så minskar en bil i värde runt 50% på tre år. I ovan nämnda exempel minskar bilen i värde nästan lika mycket som leasingkostnaden. Men låt oss vara optimister och anta att bilen minskar 30%. Det blir på nybilskostnaden 200 000 cirka 1 600 i månaden. Och då är jag väldigt optimistisk, i själva verket tror jag värdeminskningen ligger mycket närmare 50%.

Men, kvar av leasingkostnaden är då 1 400 kronor. I exemplet ingår en halvförsäkring (i praktiken en helförsäkring eftersom bilen har vagnskadegaranti). Kostnaden för försäkringen är cirka 300 kronor per månad. Återstår 1 100 kronor. Fullservice ska också göras, men det ingår. Pris per månad (3000/12) är 250 kronor. Återstår 850 kronor.

För 850 kronor får du alltså en helt ny, problemfri bil. Dra av kostnad för vinterdäck (lågt räknat 6 000 för tre år, ungefär 150 spänn i månaden) och du är nere på 600 kronor i nettokostnad.

Likväl ska pengarna betalas varje månad. Trafikförsäkring och trängselskatt samt bränsle och andra förbrukningsvaror tillkommer. Men den affär som verkar vara väldigt dyr vid en första anblick blir inte lika kostsam när man räknar på det. Värdeminskningen är alla bilägares största fiende, men i leasingfallet verkar den till din fördel.

En sak till att ta i beaktande är om du inte har pengarna till nyinköpet så behöver du låna (vilket jag inte https://www.moneycowboy.net/2019/01/15/gor-dig-fri-fran-bankerna-frihet-ar-oberoende/förordar). I så fall minskar nettokostnaden i jämförelsen ytterligare, särskilt om du tar ett billån.

Ett alternativ till att leasa en bil är förstås att köpa en bil, sköta om den och hoppas att inte en vevaxel i motorn lossnar och förstör allt. Eller att något annat elände händer som ställer till det för kalkylen.

2 Comments

 1. Hejsan
  Vi leasar bil sedan rætt många år. Bilarna har dock blivit mindre och billigare med årern. Som MMM skulle sagt: No ridiculous cars..
  Vi har nu en Skoda Fabia Combi, ca 2500:-/månad inklusive allt utom førsækring. Givetvis alldeles før mycket pengar och att vara bilfri ær givetvis att føredra. Dock lite behov av bil nær man skall kolla barnens fotbollsmatcher etc.
  Bil ær skit ekonomiskt hur man æn gør så jag tror inte med denna kostnad att vi blir mer lurade æn alla andra:)
  Vænligen
  //Jonas

  • Du har helt rätt, bättre att välja bilar i rätt storlek. 2500 per månad låter toppenbra och precis som du säger är en bil en kostnad hur man än gör. 🙂 Men den är också nödvändig för rätt många transporter som kollektivtrafiken inte kan lösa.

Comments are closed.