Tjäna mer och spendera mindre

tjäna

Hur man kan bli ekonomiskt oberoende är förstås ett favoritämne på den här ekonomibloggen och idag är det dags att återvända till grunderna. 

Bland alla som bloggar om ekonomiskt oberoende är det en övervägande del som fokuserar på att minska kostnaderna, vilket är en förutsättning. Men jag är envis och upprepar mig, det går inte enbart att fokusera på att spendera mindre pengar. Du måste satsa på att öka dina inkomster.

Helst bör det ske genom att du bygger upp flera passiva inkomstströmmar. Men tjänar du för lite på att arbeta kommer det att ta väldigt lång tid innan du blir ekonomiskt oberoende. Därför måste du hitta fler vägar och här är några konkreta tips:

  1. Höj din lön
    Det kanske mest uppenbara sättet, men ibland är det så uppenbart att man glömmer bort det. Det går att löneförhandla när som helst, men inte för ofta. Var förberedd och känn ditt eget värd.
  2. Sälj allt du inte behöver
    Du har med stor säkerhet prylar hemma du inte behöver. Sälj allt som går, lägg lite fritid på att annonsera ut prylarna och få in en slant som du investerar.
  3. Skaffa en sidoverksamhet
    Du är bra på många saker. Använd en del av din fritid åt att göra det du är bra på och ta betalt för det. Spelar du gitarr kan du lära ut till andra och ta en slant för det. Är du bra på att skriva, varför inte blogga eller skriva artiklar. Och så vidare.

Tänk på att varje extra krona du kan tjäna är en krona du kan sätta i arbete. Pengar som arbetar för dig gör att du kommer närmare möjligheterna att bli ekonomiskt oberoende.

Så, för att summera. Tjäna mer pengar, spendera mindre och ägna dig åt de här två aktiviteterna så mycket du kan så är du snart fri. Glöm inte heller att amortera bort dina skulder. Varje krona du inte behöver betala ränta för är också en minska kostnad.