Kreditkort kan vara ekonomiskt smart

Många som är ekonomiskt intresserade brukar dra öronen åt sig när man nämner kreditkort. Alla har nog hört historier om personer som har blivit skuldsatta rejält på grund av kreditkortens höga räntor. Sanningen är dock att kreditkort kan vara ekonomiskt smart att använda. Självklart gäller det att du använder dem på rätt sätt och att du väljer rätt kreditkort för att det ska ge positiva resultat.

Idag finns det flera olika typer av kreditkort och det är nödvändigt att jämföra vilken typ av kort som passar din privatekonomi. Det är självklart viktigt att se efter vilken ränta som läggs på när du lånar och om du mot förmodan blir försenad med din återbetalning. När du använder ett kreditkort är det bäst att försöka betala av hela skulden varje månad. Då slipper du räntan och det blir därför inga extra kostnader som tillkommer när du väljer att ta köpet på kreditkortet. Det är först när du börjar betala av skulden med ett litet belopp varje månad som räntorna blir ett problem.

En stor fördel med kreditkort är att man kan få ta del av flera olika bonusar. En del kort har särskilda bonussystem för dig som reser mycket eller utmärkta försäkringar. Andra ger poäng på bensin, mat och andra saker som kan komma till nytta i vardagen. När man betalar med ett vanligt bankkort eller med kontanter får man inga extra bonusar. Eftersom bonussystemen kan vara ganska generösa kan man tjäna en hel del genom att betala med kreditkortet istället för med bankkortet. Så länge du betalar av krediten i fullo kan du faktiskt ta del av bonussystemet utan att det påverkar din privatekonomi negativt.

När du vill låna pengar måste du ha god kreditvärdighet eftersom det ger en viss garanti att du kan betala tillbaka dina lånade pengar. Banken gör alltid en kreditbedömning som är baserad på din kreditvärdighet och resultatet av bedömningen påverkar hur mycket pengar du får låna samt vilken ränta du får. Det gäller alltså att ha hög kreditvärdighet och när du väljer att använda ett kreditkort kan du höja den själv. Genom att använda kreditkortet regelbundet och alltid betala tillbaka i tid kan du snabbt få en bra kreditvärdighet. Tänk bara på att det kan vara svårt att få ett kreditkort om du inte redan har god kreditvärdighet. Enligt Crediwizz som är en informationssida om kredit tas det alltid ut en kreditupplysning vid ansökan om ett kreditkort.

Kreditkort kan även vara säkrare att använda jämfört med vanliga bankkort. Om en bedragare eller tjuv kommer åt ditt bankkonto kan de tömma hela kontot. Banken måste sedan undersöka vad som har hänt för att kunna ge ett beslut om de ska betala tillbaka pengarna eller inte. Samtidigt kan du stå där helt utan pengar. Om ett kreditkort töms påverkas enbart din tillgängliga kredit till dess att banken har utrett vad som har hänt. En annan fördel med kreditkort är att du har rätt att inte betala av en summa som du anser är felaktig. Kortutgivaren måste undersöka summan som du har bestridit och under tiden som den undersöks behöver du inte betala den.

Det sista argumentet för kreditkortens fördel är de försäkringar som brukar medfölja. Många kreditkort erbjuder till exempel förlängd garanti som kan uppgå till två år efter det att tillverkarens garanti har slutat gälla. En del kreditkort har dessutom en returpolicy på upp till 90 dagar. Även om återförsäljaren inte vill eller kan ta emot en retur kan ett sådant kreditkort lösa det. Har man köpt något och det blir stulet eller skadat kan även en del kreditkorts inbyggda försäkring se till att man får en ny produkt eller att den repareras. Vanliga betalkort har helt enkelt inte några av de här fördelarna. Vet du hur man drar nytta av ett kreditkort, har koll på återbetalningarna och hittar ett kort vars fördelar passar dig kan det därmed vara en god ekonomisk hjälp.