Företag med bra värderingar

värderingar

För evigheter sedan fick jag ett bra råd om vilka företag jag skulle köpa aktier i. Jag minns inte helt säkert varifrån jag fick rådet, men det känns fortfarande som ett väldigt bra råd.

Det goda rådet handlade helt enkelt om att köpa företag som har bra värderingar. Och då pratar vi inte om företag som anpassat sig till åsiktskorridoren från vänstern, utan om företag som bevisat sig behandla människor, djur, natur och allt man kan tänka sig med respekt.

Nu finns det gott om sådana företag och jag ska inte börja lista vilka jag tycker har bra värderingar. Ofta är det enklaste att titta på ledningen och på vad personalen säger. Känner du någon på företaget du är intresserad av att köpa aktier i kan du helt enkelt fråga den personen.

Sedan finns det företag med mindre bra värderingar. Som ljuger och skyller ifrån sig. Swedbank är ett sånt företag, som genom nuvarande VD ägnat sig åt att mörklägga, skylla ifrån sig och dessutom varna några av de största aktieägarna om den kommande granskningen. Det visar också hur svårt det kan vara att sitta på utsidan och försöka förstå hur ett företag sköter sig, men sunda värderingar betyder att man inte ljuger och mörkar. Groteskt dåligt skött.

Familjeföretag brukar ofta ha goda värderingar, särskilt om de har funnits under lång tid. Det finns exempel på familjeföretag som inte har skött sig, men jag skulle ändå säga att de flesta familjeföretag jag granskat och som finns på börsen har mycket goda värderingar. Även före detta familjeföretag där familjen hoppat av eller bara finns i periferin brukar ha goda värderingar.

Dock är ingenting skrivet i sten. Mycket beror på hur duktiga ägarna är på successionsplanering. Vilket betyder att du som aktieägare ska göra din röst hörd. I fallet Swedbank är det många aktieägare som har gjort sig hörda genom att helt enkelt sälja sina aktier, till och med till underpris. Men vad alla borde ha gjort är att kräva ledningens avgång med omedelbar verkan. Uppenbart finns det något som inte stämmer i Swedbank och det är ledningens ansvar.

Naturligtvis kan det gälla fler företag och om du nu äger ett företag där du märker att något inte står rätt till ska du inte sitta stilla och tiga. Fram med sanningen, den hjälper alla. Framför allt de företag som tror att de kan syssla med bluff och båg.