Problemet med socialism

problemet med socialism

Jag tänkte egentligen börja med att ge mig på kommunism, men insåg snart att det är egentligen rätt meningslöst. De som tror på kommunism är ofta fanatiker som inte tar till sig några andra idéer. Eftersom det inte heller finns något fungerande kommunistiskt system är det rätt meningslöst att ge sig in i en diskussion kring varför kommunism är fel.

Problemet med socialism är lite mer utmanande. Socialismen i sig har en bättre grundtanke, även om socialismen är sprungen ur kommunismen. Att vilja förändra genom reformer är bättre än genom revolution.

Nu har vi inte sett särskilt många reformer som gjort skillnad under sentida socialisters ledning i Sverige. Däremot har de ställt till det en hel del för vanliga svenskar som bara vill leva liv i frihet och säkerhet.

Ett vanligt uttryck brukar vara, fritt citerat efter Margaret Thatcher (även om jag inte vet om hon verkligen har sagt det), är att problemet med socialism är att förr eller senare tar någon annans pengar slut. Vilket är det verkliga grundproblemet. Socialism som inte är pragmatisk – vilket socialismen faktiskt får sägas ha varit på sjuttio- och åttiotalet – kommer leda till en allt sämre ekonomi.

Vad man än tycker om kapitalism och marknadsekonomi är det faktiskt det enda system som har visat sig fungera – och som dessutom sett till att flest människor har fått det bättre i jämförelse med andra system. Med kapitalism får alla det bättre, även om några får det väldigt mycket bättre.

Socialism är som sagt i sin grundtanke en bra idé. Jämlikhet och rättvisa för alla, tillsammans med ett socialt utjämningsystem, är en bra idé. Problemet med socialism kommer när människors frihet minskar och staten börjar bestämma över allas liv. Som med alkoholmonopol, bälteskrav, vapendirektiv, läkemedelsmonopol, och så vidare.

Problemet blir värre när socialismen dessutom bygger upp en gigantisk byråkrati och samtidigt flyttar över ägande till staten. Staten ska bara äga de grundfunktioner som krävs för att få ett fungerande samhälle. Polis, sjukvård, skola, räddningstjänst, grundläggande infrastruktur och försvar. Ett socialt skyddsnät är också bra, så länge det lönar sig att arbeta istället för att hålla sig till skyddsnätet.

Jag som alla andra uppskattar förstås de reformer som gjorts i Sverige, på den tiden när skatten gick till föräldrapenning, dagis, sjukförsäkring och pensionssystemet. När vi inte ens har en fungerande sjukvård i Sverige men ändå betalar mer skatt än någonsin är det inte svårt att kritisera systemet och sittande regering.

Problemet med socialism är i grund och botten att de goda intentionerna ibland går långt före hur världen fungerar. Människor är inte skapta till att leva i fullständig symbios, vi är i grunden jägare och till viss del samlare. Vårt DNA förändras inte genom förstamajtåg och högre skatt. Skulle socialdemokraterna inse hur människor fungerar skulle de självmant ha avgått för länge sedan. Deras lögner är sedan länge genomskådade och nu kan vi bara hoppas på nästa val.

3 Comments

  1. Kolla på hur mycket skattemedel Staten fått in, dubbelt så mycket 98-2018. Justerat för inflationen så får de in mer nu än då. Dock är vi ju fler nu.
    Har ofta undra hur många myndigheter man skulle kunna skala bort?

    • Ja, den tanken har jag funderat över flera gånger. Det finns i dagsläget 457 myndigheter i Sverige…

Comments are closed.