Dags att köpa

Stockholmsbörsen är troligen på väg att landa på det sämsta året sedan senaste finanskrisen, vilket också har gjort att flera fina kvalitetsbolag har hamnat på en åtråvärd prisnivå. Är det dags att köpa fler aktier nu?

Jag har redan köpt flera gånger i år och kommer fortsätta köpa. Världens undergång är inte här den här gången heller, även om börsen kan fortsätta ner en del. Jag tror dock att vi ser en utplaning nu och någon gång mot mitten alternativt mot slutet av nästa år kommer uppgången.

Det är faktiskt det fina med börsen. Efter regn kommer solsken och även om risken finns att ett bolag går i konkurs så lär inte de stora, välskötta företagen göra det i första taget. Ett bolag som har existerat i decennier eller sekel kommer troligen överleva den här nedgången också, och har det haft god utveckling på utdelningar under fler år än det har sänkt utdelningen kommer även det att fortsätta.

Börsen är ingen sprint, det är mer ett maratonlopp, eller rentav ett ultralopp. Det gäller att vara långsiktig och just nu ser jag flera långsiktiga möjligheter. Visst finns det fortfarande gott om orosmoln, som att energipriserna kommer vara höga och inflationen blir svår att bekämpa – åtminstone på kort sikt.

Samtidigt ser jag lite högre räntor som ett sundhetstecken. När pengar blir för billiga tappar de helt enkelt sitt värde. Har du dessutom haft ett sunt tänkande kring dina lån och amorterat kommer du vara mindre känslig för höga räntor. Det gäller att planera långsiktigt även där.

Jag hade nyligen en diskussion med en god vän om det här. Diskussionen gällde hur vi skulle kunna skapa ännu mer köputrymme för att placera några god köp på aktier vi såg som billiga. Att dra ner på vardagskonsumtionen nu för att tjäna några kronor i framtiden är vad självdisciplin handlar om. Det går förstås att vara smart kring det här, man behöver inte äta oxfilé varje helg (även om det är gott).

Saker vi funderade över som kan ge några extra kronor är sånt som vi som bloggar om ekonomiskt oberoende har pratat om i evigheter. Cykla istället för att åka bil (för närvarande åker jag bara bil två gånger per vecka, men det är ändå pengar som går att spara), storkok på billiga råvaror (morötter är billigt och går att variera), baka eget bröd, och så vidare. Alla de där små knepen för att spara några kronor här och där blir trots allt en hel del i slutänden. Pengar för att köpa nya guldhönor som just nu är billigare än på länge.

Vad tänker du? Ska du köpa nu, eller väntar du?