Amortering mot börsfall

börsfall

Börsen rör sig minst sagt söderut, och kommer förmodligen fortsätta. Det kommer antagligen också betyda att räntorna går åt samma håll, vilket är positivt för alla med bolån. Har du följt mina råd att amortera mer än du investerar kan du givetvis känna dig nöjd nu.

Amortering är en säker placering av pengar, vilket kanske inte många tänker på. Visst låser du pengarna, men du minskar din skuld och din risk på samma gång. Risken finns förstås att du aldrig får tillbaka pengarna, men å andra sidan kan du känna dig lite mer säker i skakiga tider.

Nu tror jag visserligen att detta börsfall inte kommer att vara för evigt. Människor är överlevare och vi kommer att hitta sätt att hantera viruset. Solen fortsätter att gå upp även de närmaste 3-4 miljarder åren och i slutänden är tiden vår bästa vän.

Därmed inte sagt att vi ska förringa vad ett börsfall innebär. För den som säljer av sina tillgångar kan det betyda förlust av stora värden och det är lätt att hamna i panik. Men jobbar du långsiktigt kan ett börsfall vara ett sätt att öka antalet guldäggsvärpande hönor. Just att tänka på utdelningsaktier som hönor som värper guldägg är ett sunt sätt. Priset på hönan har gått ner, vilket gör att guldägget som värps innebär en högre direktavkastning om du köper hönan till det lägre priset.

Risken finns kanske att jag får äta upp de här orden, och se det här inlägget som inspiration, inte rekommendation. Ingenting på den här planeten, eller i det här universumet, är säkert. Förutom döden och skatter.

Samtidigt, i en helt annan del av universums fokus, spelas Matrix 4 in. Det är en film jag ser fram emot och hoppas att filmskaparna kan återupprätta vad de förstörde med Matrix 2 och 3. Matrix 1 gillade jag enormt mycket, men efterföljarna – även om de hade vissa styrkor – drog ner filmserien rejält.