Nu ska du förhandla om dina avtal

förhandla
BIld av Shutterbug75 från Pixabay

Hur hårt det än kan låta kan en kris vara en väckarklocka. Inte minst för stater som struntat i att skapa beredskap. När det gäller din egen ekonomi kan du ta tillfället i akt och ge den ett välbehövligt stålbad.

Till att börja med förutsätter jag att du som läser den här sortens blogg redan ägnar dig åt att väga varje krona som lämnar din hand på guldvåg. Men ibland är det lätt att bli hemmablind och du sitter antagligen redan på ett antal avtal som du ser som självklara.

Dock går allt att förhandla. Ha inställningen att säga upp avtalet, med allt vad det innebär, innan du går in i en förhandling med din leverantör. De vill ha dig kvar som kund, du vill ha tjänsten de erbjuder men du vill ha ett lägre pris. Men om de hårdnackat vägrar sänka en enda krona så ska du säga upp avtalet.

I tuffa ekonomiska tider finns det alla anledningar i världen att ompröva varje kostnad, något man förvisso bör göra hela tiden. Men nu finns det med all sannolikhet också större chans att lyckas.

Tänk inte heller att det bara är några kronor du kan sänka. Ibland går det att få ner kostnaden en hel del, men även om det bara är några tior blir det totalt sett en hel del och särskilt när du tittar på kostnaden på ett helt år.

Kan du inte få ner kostnaden, säg upp avtalet och se om du kan använda en konkurrent. Alternativt återkom efter ett tag och se om de är villiga att sänka.

Till sist så kan du alltid sikta på att åtminstone bibehålla kostnaden på samma nivå och undvika höjningar. Det är också sparade kronor. Många företag försöker höja löjligt mycket, och värst verkar det vara i försäkringsvärlden, där höjningar på tvåsiffriga procent inte är ovanligt. Något sådant ska du förstås inte acceptera.