Att vilja ha allt genast

genast

Känner du igen det? Längtan som brinner? Det där du vill ha måste du bara ha så snart som möjligt? 

Längtan efter att använda våra pengar är inbyggt i konsumtionssamhället och för oss som gillar frihet är det oerhört viktigt med en fri marknad där reklam är tillåten och alla kan handla med alla. Så långt allt väl. Men vill du ta dig ut ur ekorrhjulet, få din efterlängtade frihet och sluta byta din tid mot pengar, då måste du bryta din längtan efter att konsumera.

Det är högst naturligt att vilja ha det som alla andra har. Väldigt sällan har alla andra allt, det är bara några som har en del av allt det du vill ha, men det är lätt att våra hjärnor slår ihop alla intryck som summerar vår längtan till att vilja ha allt. Och helst genast.

Jag tror att brist på tålamod förmodligen kan förklaras av våra gener. Att sitta och vänta var inte fördelaktigt för överlevnad. De som satt och glodde istället för att jaga mat, värme och skydd blev snabbt offer för svält eller rovdjur. Idag verkar samma krafter negativt på vår trygga tillvaro då vi tror att vi måste agera. Det finns säkert en hel del andra mekanismer som verkar och samlarbeteendet var också ett fundament för överlevnad.

Visserligen tror jag att alla mår bra av att ha en egen beredskap som är betydligt dugligare än vad MSB rekommenderar. Vi kan inte lita på samhället, så se till att vara förberedd på vilka katastrofer som helst och sikta hellre på minst ett halvår. Vilket är lättare om man bor i hus förstås.

Förväxla dock inte begreppen. Du ska inte hamstra onödiga prylar och du behöver inga lyxbilar, båtar eller motorcyklar. Investera i praktiska saker, även om det kan innebära att du behöver ha en Jeep Wrangler.

Vad du framför allt måste kämpa med är dina drivkrafter vad det gäller att inte ha tålamod och långsiktigt skaffa det du vill ha. Grundregel nummer ett är att aldrig ta några lån om det inte är absolut nödvändigt. Grundregel nummer två är att det är aldrig absolut nödvändigt att låna om det inte är till en bostad. I vår familj är det de enda lån vi har, och de jobbar vi hårt på att amortera. Grundregel nummer tre är att det du vill ha genast ska du vänta med och tänka igenom ordentligt. Har du inte pengarna till det så sparar du ihop pengarna först.

Det finns också en hel annan tillfredsställelse i att köpa något med pengar du har sparat ihop. Känn efter ordentligt nästa gång och jämför med känslan om du köpt något på kredit. Känslan av att köpa kontant är bra mycket mer tillfredsställande. Har du dessutom tänkt efter ordentligt och verkligen bestämt dig, och inte bara handlar för att du vill ha den där jackan eller fiskespöet genast, då ökar tillfredsställelsen ytterligare.

Vad du dock kan göra genast är att packa en matsäck, ta på dig jacka och snöra på vandringskängorna och ge dig ut i naturen. Du kanske inte har samma utsikt i naturen som på bilden till det här inlägget (som är från Alberta, Kanada), men om du bor i Sverige lär du ha bra natur en cykeltur bort. Den är gratis och finns det, tillgänglig genast och med alla upplevelser du behöver.