Behöver du en inkomstförsäkring?

inkomstförsäkring

Få kriser har haft så stor global påverkan som Covid-19, och det talas allt mer om att vi är på väg in i en depression. Om det är sant eller inte vet jag ingenting om, men min spaning är att arbetslösheten kommer att fortsätta upp ett tag till till dess att krisen är under kontroll.

Nu är det förstås många som börjar fundera över sin anställning och behovet av en inkomstförsäkring. Många fackförbund har inkomstförsäkring som en del av fackerbjudandet och fackavgiften är avdragsgill, så det kan förstås vara en väg.

Men behöver du verkligen lägga pengar på en försäkring? Jag har tidigare berört ämnet huruvida försäkringar behövs över huvud taget (några behövs, som hemförsäkring) men just inkomstförsäkring kan vara kontroversiellt att ens ifrågasätta när många förlorar arbetet.

Dock tycker jag att det är viktigt att vi alla funderar över vilken motståndskraft vår privatekonomi har. Att bygga upp en ordentlig buffert gör att behovet av att försäkra inkomsten minskar. Att amortera och undvika lån är ytterligare en åtgärd som gör en inkomstförsäkring mindre nödvändig. Att ha många inkomstströmmar och inte bara förlita sig på en månadslön är ännu en bra åtgärd.

Utöver detta är den som har bra kontroll på sina kostnader väl rustad om man skulle bli av med sin huvudsysselsättning.

Men den bästa inkomstförsäkringen du kan ha är en vilja att ta vilket arbete som helst och en vilja att vidareutbilda dig. Arbete finns bevisligen i Sverige när bönderna ropar på hjälp för att kunna få folk att jobba i jordbruket.

Det är i sig helt sjukt att lantbrukarna själva säger att det inte finns tillräckligt med svenskar som kan eller vill arbeta i lantbruket. Märkligare blir det inte när det gäller arbetsmarknadspolitik. Bidrag skulle dras in direkt om man “inte vill” arbeta, oavsett vad det är för arbete. Det är arbetsförmedlingens uppgift att se till att folk som får arbetslöshetsersättning tar de jobb som existerar oavsett vart de finns.

Men återigen, är du villig att arbeta med vad som helst behöver du ingen inkomstförsäkring. Lita på din egen förmåga att vara anställningsbar så kan du hitta arbeten, om än tillfälliga, som ger dig en inkomst.

Sjukförsäkring däremot är en annan fråga…

2 Comments

  1. Well, inte så lätt för en 55-årig rund civilingenjör tappa 60% lön och ta ett fysiskt extremt ansträngande jobb och plocka jordgubbar. Jag betalar nog mina 130 kr i månaden för inkomstförsäkringen

    • Förstår helt och hållet vad du menar. Men jag var kanske lite otydlig, vad jag menar är att den bästa inkomstförsäkringen är att vara anställningsbar i fler yrken. Dessutom ser jag kanske lite annorlunda på de där 130 kronorna. Det är över 1500 spänn om året till en försäkring du kanske aldrig behöver använda. 15 000 på tio år. Som rätt investerade kan fördubblas vart 7 år och ge dig fler kronor i form av utdelningar eller vad du nu satsar på.

Comments are closed.