Vad händer med utdelningarna?

räntekonto

Corona ställde till det rejält för världens alla företag och många företag har ställt in eller radikalt minskat sina utdelningar. Det är förstås en påtaglig effekt för oss som satsar på utdelningsaktier som en del av strategin för att nå ekonomiskt oberoende. Med största sannolikhet är det bara en tillfällig minskning, men hur lång tid tar det innan utdelningarna är tillbaka på minst likadana nivåer?

Nu finns det förvisso företag som inte minskat och som dessutom i enlighet med sin strategi faktiskt har ökat utdelningarna, som exempelvis Castellum – ett utomordentligt välskött företag med långa kontrakt med stabila kunder. Men tyvärr är det fler företag, åtminstone i min portfölj, som minskat eller tagit bort utdelningarna än vad som har behållit eller ökat dem.

Flera av företagen visade sig vara mer känsliga för den här sortens kris än andra, där det rentav krävdes nyemissioner för att säkra överlevnaden eller undvika att sälja tillgångar. En del låg i mitten av skalan och klarade sig hjälpligt, men valde ändå att ställa in utdelningarna.

Och det är förvisso ett sundhetstecken, saknas likviditet ska inte pengar delas ut – det gäller att säkra företagets överlevnad på längre sikt.

Likväl kan jag tycka att det borde ha funnits mer motståndskraft hos fler företag, men det är en helt annan diskussion.

Vad det gäller när utdelningarna återkommer till samma nivå som tidigare så beror det givetvis på företagen. En del kommer tillbaka redan nästa år, men det kommer att vara relativt ovanligt (tror jag) att företagen når upp nästa år till den nivå på utdelningar som de hade före Covid-19. De flesta kommer att dröja till 2022 eller rentav 2023.

Det här är förstås något att fundera över vad det gäller din strategi för att nå ekonomiskt oberoende. Om en pandemi kan sänka din inkomst du får från utdelningar kommer du att vara beroende av fler inkomstströmmar – något jag förordar hur som helst.

Du kan förstås göra en del för att undvika att sänkas helt. Satsa på en relativt stor del av portföljen i defensiva aktier. Axfood är ett bra exempel på en aktie som klarade sig bra, både vad det gäller värde och utdelningar. Och det finns fler exempel.

Dessutom kan du jobba med att inte enbart gå på själva utdelningarna som din inkomst, utan istället sälja aktier för att ta ut som “lön”, medan du låter aktier som delar ut stå kvar. Det vill säga du säljer de aktier som inte är produktiva vad det gäller att ge dig “lön”…

Förhoppningsvis kan många företag komma tillbaka snabbare än 2022 vad det gäller utdelningarna, men jag tror inte vi ska hoppas för mycket på 2021. Staten gör för lite för att hjälpa företagen och de får kämpa i motvind.

2 Comments

  1. Det blir sannolikt ett hack i utdelningskurvan MEN vi vet ju varför och det gör det lättare att acceptera. För de långsiktiga på börsen är det förmodligen något man får räkna med att uppleva från tid till annan.

    Intressanta reflektioner kring utdelningens comeback till tidigare nivåer. Vad får dig att tro att de är tillbaka på precorona nivåer kring 2022-2023?

    Mvh,

    Atlas

    • Jag tror att återhämtningen kommer att gå rejält mycket fortare än vad många tror, men att det finns en tvekan kring att dela ut för mycket i början eftersom ingen vet hur återhämtningen går. Får vi fram vaccinet och det fungerar som tänkt kommer alla stimulanspaket som utfärdats vara som bensin på brasan. Men det finns ett större problem i den enorma bubbla som lurar under ytan…

1 Trackback / Pingback

  1. Utdelningar går upp och ner - Money Cowboy

Comments are closed.