Stärk ditt immunförsvar

immunförsvar

Pengar i all ära, men du har väldigt lite nytta av dem om du inte är frisk. Det går att köpa bra sjukvård, men det allra bästa är att göra allt du kan för att undvika att bli sjuk. Just därför tycker jag det är så intressant med allt du kan göra för att stärka din hälsa.

Vi vet förstås alla att det inte är bra att äta onyttigt, men livet är tillräckligt fullt med pekpinnar och det är sällan effektivt att jobba på förbud. Bättre att uppmuntra det sunda levernet. Ät onyttigt när du känner för det, men försök styra om ditt liv till att innehålla mer nyttigheter än onyttigheter.

En viktig del av din hälsa är förstås ditt immunförsvar. Jag tror det finns väldigt mycket vi kan göra för att förbättra och stärka vårt immunförsvar. Nedan är en lista på saker jag samlat ihop under en tid:

Sömn

Kanske en av de viktigaste komponenterna. Hur mycket som är rätt mängd sömn för dig är svårt att säga, men 7-8 timmar ligger snittet på. Kortare tid än sju timmar har sannolikt inverkan både på ditt immunförsvar och på din hälsa på sikt.

Fet fisk

Fet fisk, som lax och tonfisk, innehåller både Omega 3 och D-vitamin. Båda delarna två viktiga komponenter för en god hälsa, och som dessutom är svårt för oss i norden att få i oss. Ät fet fisk minst två gånger i veckan så stärker du ditt immunförsvar. D-vitamin har visat sig vara bra även för dem som har autoimmuna sjukdomar där immunförsvaret fungerar lite för bra och angriper den egna kroppen.

Frukt och bär

Rika på C-vitaminer och antioxidanter. Bär och frukt varje dag är en bra riktlinje, i olika mängd.

Motionera

Att röra på sig är nödvändigt för att förbli så hälsosam och frisk som möjligt. Här är det precis som med sömn, det gäller att du kan hitta rätt nivå för dig. Men kom ihåg att det är pulshöjande aktiviteter som gäller för att få bäst effekt.

Det finns förstås fler saker du kan göra, och bör göra. Hälsan först och glöm återigen att du inte kan köpa dig hälsa.

2 Comments

    • Jag tycker absolut att kosttillskott är ett alternativ när frukten är dyr, men jag tror att kosten måste vara den huvudsakliga källan. Det går ju att hitta lite säsongsbetonat, och morötter är nästan alltid billigt. Kanske inte kan ersätta frukt, och inte världens roligaste, men morötter är grymt nyttigt. 🙂

Comments are closed.