En miljon skäl att inte höja skatter

Om jag fick chansen skulle jag genuint vilja ställa frågan till vår finansminister om varför hon vill att vi ska höja skatterna “för de rikaste”? Jag skulle vilja ha en ärlig diskussion och prata fakta. Som att inga fler jobb skapas för att hon vill beskatta de som har mer pengar än andra. Eller som att världen inte blir mer jämlik och rättvis för att vissa får betala mer (procentuellt) än andra.

I grund och botten tycker jag, tro det eller ej, att socialdemokraterna har en sund syn på mänskligheten och vad vi behöver göra för att ta bättre hand om både oss själva och den värld vi lever i. Det betyder inte att jag kan tänka mig rösta på dem, men de har trots allt historiskt sett genomfört reformer som gjort allas tillvaro bättre.

Nu, när de gått ifrån att bygga ett samhälle för att istället rasera det, tycks höjda skatter vara lösningen på allt. Bara de får in mer pengar kommer allt lösa sig. Utan att fundera på varför de miljarder och åter miljarder de redan drar in via inkomstskatt, moms, statlig skatt, energiskatt, och så vidare, inte räcker. Det är samma gamla vanliga retorik, att klyftorna i samhället har växt, utan insikt att det är de själva som skapat ökande klyftor. De klarar inte av att regera, har inte gjort det på decennier, och sitter i knäet på extremister som vänstern och miljöpartiet.

Det finns kanske inte en miljon skäl att inte höja skatterna, men det finns väldigt många skäl. Till att börja med vore det klädsamt om regeringen ville hushålla med de pengar de redan har. Om inte det höga skattetrycket räcker är det dags att dra åt svångremmen. Eller tänka om. Hur vore det att sänka arbetsgivaravgifterna för att göra det billigare att anställa? Eller satsa hårt på kärnkraft? Eller låta den som faktiskt tjänar pengarna få behålla dem?

Tyvärr kommer insikterna aldrig landa hos gråsossarna, vars åsikter är lika cementerade som deras oförmåga att hitta nya vägar. Sverige är fortfarande ett fantastiskt land fyllt av entreprenörer, ingenjörer och talanger som kan ta oss ur den högsta arbetslösheten på mycket länge. Men de kommer inte göra det om de inte stannar kvar.

4 Comments

 1. Skälen är flera men främst två:

  1. Plakatpolitik, visa för de fattiga (S och V:s väljare) att de (S) tänker klämma åt de rika.

  2. Skaffa resurser för röstfiske – i en nedåtgående spiral krävs allmoser för att behålla lättflyktiga grupper, säkrast är att kontinuerligt höja bidragen till de medellösa så de röstar på rätt parti, och helst locka till sig nya dito.

  Tror inte en analys behöver vara djupare än så (1. Ta makten. 2. Behålla den).

  • Oerhört klarsynt. Jag kan bara hålla med, tror du har helt rätt i dessa två skäl.

  • Ja, det är nog avundsjuka som driver socialisterna i grunden. Fast de försöker låta som om de vill ha rättvisa för alla…

Comments are closed.