Tjäna pengar på affiliate marketing

tjäna pengar med affiliate marketing

Alla som driver en blogg känner till affiliate marketing, det vill säga möjligheten att genom reklam eller indirekta köp tjäna pengar på bloggen. Dock tjänar de flesta bloggare mindre pengar än vad de skulle kunna dra in på att dela ut gammal hederlig reklam. Så vad är hemligheten – hur kan du tjäna mer pengar på din blogg?

Jag tror att de många bloggare åtminstone tjänar tillräckligt för att täcka kostnaderna för webbhotell och kanske få ihop en och annan krona till kaffet. Det går dock att tjäna mer, men min erfarenhet är att det finns några hinder hos bloggarna.

En del ser reklam som något fult. Då är det kört från början och den som inte anammar reklam och SEO-länkar som en del av bloggen kommer inte heller att tjäna några pengar på att blogga. Vilket är helt okej, alla gör som de vill.

Men vill du tjäna pengar måste du inse att reklam driver gratisinnehåll på internet och har gjort sedan lång tid tillbaka. Bara du är tydlig när länkar är reklam så är det inget problem. Som nedanstående är ett bra exempel på:

REKLAM: Få bästa lånet med Comboloan.

Det viktiga är att förse läsarna med innehåll

Dock måste du inse att en blogg utan innehåll, utan värde för dina läsare, inte heller kommer att få några läsare och inte heller några större intäkter. Den här artikeln gör sitt bästa för att ge dig som läsare konkreta tips. Reklam finns här och gör att jag kan lägga mer tid på att tipsa.

Värde är dock ofta något relativt. En del människor gillar att läsa allt om andra människors vardagsliv, och går igång på om det blir kåldolmar eller ärtsoppa till middag. Andra struntar fullständigt i det och vill ha mängder av fakta att nörda ner sig i.

Oavsett vad din blogg serverar för värde så måste du känna dina läsare. Om du skriver om vardagsbetraktelser när läsarna vill ha fakta om bildäck är du fel ute. Men kom ihåg att det går alltid att blanda in vettiga vardagsbetraktelser även i en blogg som handlar om fakta.

En av mina favoritbloggare är Bruce Schneier, som är en amerikansk säkerhetsexpert. Han skriver väldigt läsvärt om säkerhet, men han har också ett stort intresse för bläckfiskar. Bläckfiskar dyker därför upp som ämne på hans blogg, oftast på fredagar, och det är helt okej – och dessutom intressant.

Man behöver dock inte bli världsberömd eller störst för att tjäna pengar på affiliate marketing. Du kan tjäna en och annan krona på att vara duktig på din målgrupp, även om segmentet inte innebär hundratusentals läsare.

Tjäna mer pengar på affiliate marketing

Det finns många olika nätverk för affiliate marketing. Tradedoubler, Google Adsense, Adtraction med flera. Oavsett vilket eller vilka du väljer att samarbeta så bör du göra dina hemläxor. Har du tusentals läsare kan det fungera med en samarbetspartner som ger dig några få kronor per försäljning eller klick, men har du få läsare behöver du öka intäkten per försäljning.

REKLAM. Köp boken Passiva Inkomster Online på Adlibris.

Här gäller det också att verkligen förstå annonsnätverken och dina partners. Hur betalas pengar ut och hur ofta. Behöver du betala avgifter för att få ut pengarna eller är transaktionen avgiftsfri?

Det hjälper att ha en blogg som är nischad. Helst ska du vara så ensam som möjligt i din nisch, men idag när väldigt många bloggar är det väldigt svårt. Då gäller det att sticka ut på något annat sätt, inte minst genom kvalité och innehåll.

Glöm inte marknadsföra dig

Du behöver också jobba med att marknadsföra din blogg. Inte enbart för att få fler läsare utan kanske framför allt för att din blogg ska ranka högre hos sökmotorerna. Då ökar bloggens värde och gör att annonsörerna kan börja komma till dig.

Jobba med flera kanaler och använd Twitter, Facebook, och Instagram – men även vilka andra kanaler du gärna vill använda.

Att tjäna pengar på affiliate marketing är görbart, men kräver att du jobbar både med innehåll och smart tänk. Du ska aldrig ägna dig åt att skriva innehåll enbart för att passa annonser. Innehållet måste vara unikt, genomtänkt och ge dina läsare värde.

Har du fler tips om affiliate marketing får du gärna låta mig veta – och jag hoppas att du fick ut något av värde från den här artikeln.

2 Comments

  1. Bra och intressant artikel! Men att tjäna pengar på annonser är svårt. Man behöver många besökare för att det ska ge mer än några få kronor. En annan fördel med att blogga är att man tvingas tänka på hur man ska formulera sig och därför blir man nog en bättre investerare. Annars är det lätt hänt att man inte orkar analysera ett företag innan man trycker på köpknappen.

    • Tack för kommentaren. Bra insikt, jag har inte tänkt på det så, men det blir ju faktiskt en form av dagbok kombinerat med logg (och det är ju därifrån ordet kommer). Bra sätt att sortera tankarna. 🙂

Comments are closed.