Guldet stiger i väntan på besked från fed

valutareserv

Det här är ett gästinlägg.

Den amerikanska valutan rörelse mot svenska krona och euro sedan förra veckan har varit begränsad. Investerare inväntar Feds policybesked på onsdagen och huruvida amerikanska politiker kan komma överens om nya stimulanser. En effekt av detta är att priset på guld har stigit.

Den brittiska banken Wisdomtrees analyschef Nitesh Shah, berättade för kommunikationsbyrån Bloomberg att om centralbanker fortsätter med sina storskaliga stimulanser kommer investerare att fortsätta köpa guld. Bank of America har spått att guldpriset kan avancera till 3.000 dollar på 18 månader och UBS har förutspått ett guldpris över 2.000 dollar per uns före slutet av september.

Utöver ultralätt penningpolitik och de stora finanspolitiska stimulanserna stöder den allt svagare dollarn och den eskalerade konflikten mellan Kina och USA också guldet, liksom oklarheten om när pandemin tar slut, framhöll Steve Dunn, etf . chef på Aberdeen Standard Investments, för Bloomberg.

Guldet handlas på morgonen vid 1.945 dollar per uns efter en ny topp på 1.981 dollar, medan dollarn återhämtat sig något till 1:1730 mot euro, från toppar under det senaste dygnet omkring 1:1780. ING skriver i ett marknadsbrev att investerare nu väntar på vilka kommentarer ger i samband med onsdagens räntebesked liksom att det finns en försiktighet medan ödet bestäms för de föreslagna amerikanska finanspolitiska åtgärderna. Sent på måndagen släppte republikanerna i senaten sin plan för hur ett nytt stödpaket mot coronaviruset ska läggas upp. I programmet på runt 1.000 miljarder dollar minskas bland annat det extra statliga arbetslöshetsstödet. Demokraterna har velat se nuvarande nivå förlängas till och med januari 2021 när nuvarande period löper ut vid månadsskiftet kommande helg.