Småskaliga spartips

småskaliga

En sparad krona är en tjänad krona. Jag vet inte vem som sade det först, men Joakim von Anka har i alla fall gjort det mängder av gånger. Även om det inte är helt korrekt så har den gode ankan rätt i sin attityd. Kan man spara en krona så ska man göra det, även om det bara är en krona.

Därför har jag funderat över småskaliga spartips. Tips där du på väldigt enkla sätt kan spara en och annan krona. Mina övriga spartips hittar du här på den stora listan, men där handlar de flesta tips om att spara mer än någon enstaka krona.

Nu kan man se småskaliga spartips som rentav småaktigt och onödigt, och givetvis handlar det om vad du vill uppnå. Själv tycker jag det är roligt att hitta de där extrakronorna. Så nu kör vi igång.

Halvera diskmaskinstabletterna

Det första tips jag tänker på handlar om en klassiker – att halvera diskmaskinstabletterna. Med tanke på att en tablett (i storpack) kostar runt en krona och femtio öre så sparar du inte ens en krona på att halvera. Men det fina är att om du åtminstone har den goda vanan att skölja av det du ställer i diskmaskinen så kommer en tablett att räcka. Dessutom sparar du miljön. Och på ett storpack tabletter som räcker dubbelt så länge kommer du totalt sett ha sparat 15-20 kronor.

Använd vattenkokare

Det är ingen tvekan om att vattenkokaren är mer energieffektiv för att koka upp vatten än att göra det på spisen. Här handlar det dock också bara om någon enstaka krona som mest per tillfälle – men det blir snabbt många kronor om du ofta kokar vatten.

Välj billigare snacks

Popcorn är billigare än chips, 100g choklad är billigare än 200g, och så vidare. Vill du äta godis eller snacks kan du med fördel dels minska mängden och dels aktivt leta efter billigare alternativ. Här finns det några kronor att tjäna – och din hälsa tjänar på om du väljer mindre förpackningar.

Källsortera och kompostera

Att göra allt man kan för att minska mängden sopor är förstås bra utifrån miljöperspektivet, men det är också bra för din plånbok. Många (om inte alla) kommuner väger innehållet i soptunnorna. Det är dock inte (åtminstone inte i min kommun) vansinnigt mycket man betalar för kilo. Men varje kilo du kan undvika blir någon krona här och där. Att källsortera allt som du kan återvinna och kompostera (men släng helst inte mat du kan äta) gör att vikten minskar radikalt på de sopor du trots allt måste slänga.

Observera att det finns en fälla här – om du måste köra bil med ditt källsorterade avfall så går du med förlust på det, såvida du inte kan ta med det du källsorterat när du ändå ska någonstans.

Det var de tips jag hade, men jag tar tacksamt emot fler. Att se varje kronas värde är både inspirerande och bidrar till att skapa fler inkomstströmmar

2 Comments

  1. Halvera diskmaskinstabletterna är det dummaste jag har läst, första gången jag hörde om det var när farbror fri skrek ut det.

    Men som svar på det hela, köp flytande diskmedel istället. Redan där har du sparat närmare 50% och har dessutom sparat ett knivblad från att separera tabletterna!

    Mistergeek

    • Då har du inte hört mycket dumt. 🙂 Men bra tänkt, flytande är bättre förstås. Alltid bra att förfina tipsen.

Comments are closed.