Bokföring är en konst

bokföring

Bokföring har i någon form använts så länge människor har handlat med varandra, även om den tidiga bokföringen var väldigt grundläggande. Det var först med den dubbla bokföringen, som började användas någon gång på 1200-talet.

Dock verkar många tro att bokföring och bokföringsprogram är något som bara företag använder sig av. I själva verket är bokföring någonting du som privatperson i allra högsta grad har användning av.

Många som ger råd kring privatekonomi pratar om behovet av att ha en budget, vilket förstås är helt rätt. Men utan bokföring kommer budgeten inte ha så stort värde, du kommer helt enkelt inte veta vart pengarna går – annat än i möjligtvis stor skala.

Bokföring behöver inte vara komplicerat. I grunden handlar det om att ha koll på vart pengarna tar vägen och notera varje transaktion. Du behöver inte dela upp alla dina kostnader i sina beståndsdelar, det räcker att gruppera ihop dem. Men ju mer detaljer du använder dig av, desto bättre koll får du.

I den bästa av världar ska mängden pengar som finns kvar i slutet av månaden vara mer än vad som fanns i början av månaden. Har du ägnat dig åt att få koll på vart dina pengar tar vägen blir det mycket lättare att spara och sparar du kan du investera. Det är första steget på resan mot ekonomiskt oberoende.

Själv har jag bokfört i många år och det har lönat sig. Det är inte världens roligaste uppgift, men det är betydligt roligare när jag har kvar mer pengar än vad jag väntat mig.

Att få detaljkoll på vart pengarna tar vägen gör det betydligt enklare att sluta med vanor som bara slukar stålar – som en kaffe på stan efter lunchen. Nu var det länge sedan jag slutade med det, men det var skrämmande läsning att summera ett års kaffedrickande… Det hade varit fullt möjligt att summera manuellt genom att titta på kontoutdrag, men bokföringen gjorde det mycket enklare.