Snabba pengar

snabba pengar

Vanligtvis heter det att det inte går att tjäna snabba pengar om det inte handlar om spel eller bankrån. Grundbudskapet från finansiella giganter som Buffet, Kamprad, Stinsen med flera har varit att ha tålamod. Och visst, det ligger mycket sanning i det. Men vem vill bli miljonär när man står med ena benet i graven?

Hela idén med att ta sig ut ur ekorrhjulet och bli ekonomiskt oberoende är för de flesta jag pratat med och som jag lyssnat på att få mer tid. Eller helt enkelt att äga sin tid. Det betyder inte att man slutar arbeta, det betyder bara att man inte måste arbeta. En monumental skillnad.

Men om det tar 20, 30 eller 40 år att nå dit har en stor del av livet passerat. Det kan fortfarande vara väldigt rätt, en sådan resa kan ge guldkant på ålderns höst och till och med göra det möjligt att leva längre genom att man inte behöver stressa och dessutom kan ägna sig ännu mer åt sin hälsa.

Även om jag inte gillar begreppet snabba pengar så finns det trots allt möjligheter att tjäna pengar snabbare än att bara satsa på utdelningsaktier. Utdelningsaktier kommer att ta dig till målet sakta men säkert och ränta på ränta effekten är en universell lag. Dock med genomsnittliga svenska löner tar det mellan 20 och 40 år att nå en nivå där det går att leva (relativt gott) på kapitalet.

Jag vet att det finns de som protesterar nu, som själva lyckas spara betydligt mer än genomsnittet genom att leva sparsamt, men det är inte alla som klarar det. Och jag hävdar envist att det är viktigare att fokusera på intjäningen av pengar än att spara, även om de går hand i hand. Tjänar du inga pengar finns det heller inga att spara.

Hur som helst, med snabba pengar menar jag inte sälja knark, råna banker eller spela poker. Jag pratar heller inte om stora pengar på väldigt kort tid. Däremot snabbare än att vänta på att utdelningsaktierna ska växa till sig.

Nyligen läste jag om den eminenta Mr Money Mustaches vän som “hackade hus” och drog sig tillbaka vid 27 års ålder. Han hade lyckats bygga upp en pengamaskin som försörjde honom på bara några få år. Där handlar det om fastigheter, något jag än så länge inte gett mig in på. Nu kan jag inte annat än att bli väldigt inspirerad av Mr Money Mustaches artikel i bloggen (se länken ovan), och det är ett bevis på att det faktiskt finns snabba pengar – eller i alla fall snabbare pengar än utdelningsaktier.

Alternativa inkomstströmmar har jag berört ett antal gånger och förutom fastigheter är ett eget företag ett sätt att få in pengarna snabbare. Det finns dock en hel del att tänka på när det gäller både fastigheter och eget företag, och i många fall kan riskerna vara högre (dock lägre än att spela poker).

Som med allt annat behövs kunskap, men ingenting kommer att hända om du bara sitt och drömmer. Börja plugga hur hyresmarknaden ser ut där du bor och fundera på om det finns utrymme för ännu en hyresvärd. Med största sannolikhet är svaret (i Sverige) ja, inte minst på grund av att vi fortfarande har en rejäl brist på bostäder i landet.

Visserligen behöver du ett något större startkapital än du behöver när du ger dig in på börsen, men samtidigt finns det chans till betydligt bättre avkastning.

Har du funderat på att börja hyra ut lägenheter eller rentav hela hus?

2 Comments

  1. Japp, fastigheter är en bra väg för att bli ”fri”. Sen kan man ju göra det på många olika sätt med fastigheter. Äger själv en hyresfastighet, men att tro att det är helt passivt är helt fel😁 Dock så är det stabila kassaflöden till skillnad från utdelningar😁
    Har du nån fastighet eller uthyrning?

    • Nej, ingen fastighet som jag äger direkt, dock indirekta investeringar. Lite på grund av det du säger, en fastighet är inte en helt passiv investering. 🙂

Comments are closed.