Sätt realistiska mål

realistiska mål

Nu inför nyår brukar jag alltid fundera över nästa års mål. Att sätta mål vid nyår är perfekt. Det är en naturligt brytpunkt och oftast har jag tid att reflektera över mina mål i lugn och ro under mellandagarna.

För någon som jag som vill mycket är det lätt att sätta dels för många mål och dels för svåra mål. Vilket inte tjänar någonting till. Istället är det bättre att sätta realistiska mål och hålla sig till några få. Känslan av att uppnå ett mål ligger i direkt relation till insatsen. Är det ett för lätt mål så kommer du inte känna någon större tillfredsställelse. Sätter du däremot ett lagom utmanande mål kommer det att gå att nå och du får en tillfredsställande känsla av att ha uppnått något konkret.

Det bästa sättet att sätta mål är att använda sig av SMART-metoden, vilket är en välkänd och beprövad metod. Specifikt, Mätbart, Aktiverande, Realistiskt och Tidsatt är vad SMART står för. Det finns några varianter på några av bokstäverna, men i huvudsak är det vad SMART handlar om.

Dock tycker jag inte att man ska vara alltför vetenskaplig med sina mål. Det går att lägga till ännu ett par bokstäver – SMARTARE där A står för Annorlunda, R för Roligt och E för Energi. Tanken med ARE är att försöka nå mål man inte nått förut, göra dem roliga och se till att de ger energi. Jag vet inte om jag är först ut med att lägga till ARE, men om jag är det så kom ihåg vart ni såg varianten först.

Hur som helst, jag har några ekonomiska mål för nästa år, men jag tänker inte gå in på dem. Istället ska jag ge er ett exempel på ett av mina mål som handlar om hälsa. Målet är så här:

Under 2021, spring 100 mil varav hälften måste vara löprundor jag inte har sprungit tidigare och efter 80 mil ska jag kunna springa en mil på 50 minuter.

För att se om jag lyckades sätta ett SMARTARE mål så kan vi checka av varje bokstav:

  • Specifikt – ja, definitivt.
  • Mätbart – utan tvekan, även om det kan bli lite knepigt att hålla reda på rundorna.
  • Aktiverande – nja, kanske inte det mest aktiverande målet, jag saknar en belöning.
  • Realistiskt – ja, och utmanande, jag är en långsam löpare och ligger när jag är i form på runt 6 min / km.
  • Tidsatt – ja, jag har ett år på mig.
  • Annorlunda – ja, jag lyckades få med att det inte bara är de vanliga löprundorna utan ett antal nya.
  • Roligt – tveksamt, men det kan ju bli roligt med nya löprundor.
  • Energi – ja, ett sånt här mål ger massor av energi.

Det övergripande målet här är förstås hälsa, att må bättre och förhoppningsvis leva längre – eller åtminstone lika länge med bättre livskvalité.

Hoppas det här gav er läsare lite inspiration inför att sätta realistiska mål för 2021.