Tjäna tvåtusen kronor på femton minuter

Nej, det är faktiskt inte en click-bait-rubrik. Det är vad jag gjorde idag när jag fick ett förnyelseerbjudande från försäkringsbolaget som försäkrat vår hund. De lockade med oss år ett med ett månadspris på hundförsäkringen som jag tyckte var rimligt, vilket också betydde att jag visste att priset år två skulle bli högre.

Men kanske inte så mycket högre som tvåtusen spänn. Eller 166 kronor i månaden. Det tog mig en dryg kvart att hitta ett pålitligt försäkringsbolag som kunde försäkra hunden för ungefär samma peng. Nu kan man hävda att jag inte tjänade två lakan utan sparade dem, men en sparad krona är en tjänad krona.

Visserligen tycker jag inte om försäkringar. Det finns ingen äkta trygghet och försäkringsbolagen sitter alltid på trumfkorten. Men när det gäller djur och hundar i synnerhet finns det inte mycket att välja på. Visst kan jag bygga upp en egen försäkringspeng (något jag tidigare skrivit om här), men fel sorts sjukdom eller skada och även en väl tilltagen buffert skulle få svårt att räcka till.

Märkligt nog var det första försäkringsbolaget inte över huvud taget intresserade av att försöka behålla mig som kund genom att i alla fall försöka nå en överenskommelse. Det finns många parametrar att deala med när det gäller försäkringar och värdet sitter inte enbart i månadskostnaden (även om jag är väldigt fokuserad på kostnader).

Nu ska jag inte försöka mig på att analysera försäkringsmarknaden, men jag tror att de kan leva på att många inte lägger de där femton minuterna på att jaga andra försäkringar. Folk köper det de är vana vid och som känns enkelt och bra.

Jag har dessutom fler försäkringar hos samma försäkringsbolag, men det spelade tydligen ingen roll i det här fallet. Jag förlorade dock inte på att välja ett annat bolag. Något som jag gör varje gång jag kan få ett bättre pris någon annanstans. Eller mer värde.

Jag vill också tro att det vore bra om fler gjorde så här. Uppenbarligen finns det ett överpris på marknaden. Jag bytte snabbt och enkelt, undvek en ökad kostnad och är rätt nöjd med det.

4 Comments

 1. Roligt att du skrev detta precis. Jag gjorde en nästan identisk sak idag fast avseende hemförsäkring med nästan samma upplevelse från mitt försäkringsbolag. Mitt årliga avtal löper ut om en månad och jag brukar med alla såna avtal se över dem när det blir dags, så även med detta. Hittade ett alternativ som var ca 400 kr billigare än mitt nuvarande. Jag har väldigt basic krav och är i grunden skeptisk mot hela försäkringsbranchen, med kräver i alla fall skydd mot brand och annat grundläggande så en hemförsökring måste jag ha. Hade tänkt att ringa och erbjuda mitt nuvarande bolag möjligheten att matcha detta lägre pris, men när jag hamnade på plats 262 i telefonkön med 35 minuters väntetid så kände jag att min vilja att stanna försvann på direkten.

  400 kr är inte mycket pengar i sig, men skillnad i procent mellan de två är enorm och det var en för stor skillnad för mig att inte agera. Som vanligt brukar jag räkna såna här små besparingar i hur många goda flaskor vin eller annat jag kan få njuta av istället för att ge bort till olika företag. I detta fallet bör jag rimligvis kunna få 1-2 bra flaskor, det räcker som motivering.

  • Precis, bra input. Alla kronor är viktiga och varför ska vi ge bort pengar när det inte behövs?

 2. Du har aldrig försäkrat en moped? Eftersom det är obligatoriskt med trafikförsäkring så kommer man inte undan. Första året går bra, med ett rimligt pris, men därefter så ökar det hutlöst och är dyrare än en försäkring för en ordinär medelbil! Det var klart lönsamt att titta runt och lämna försäkringsbolaget där hus, bilar, hund, barn mm är försäkrade. Dessutom så får man tillbaka månadskostnaden när den är avställd vintertid (vilket jag inte fick hos ordinarie bolaget).

  • Det var ett bra tag sedan för min del som jag försäkrade en moped, men du har förstås helt rätt. Trafikförsäkring kommer man inte undan och tack vare att vi har en rättssituation i landet som inte säkrar folks egendom blir alla prylar som är stöldbegärliga svindyra att försäkra. Min, numera daterade erfarenhet av moped- och MC-försäkringar, är att det är mer lönsamt att bara ta trafikförsäkring och spara mellanskillnaden mot halvförsäkring i en egen buffert.

   Det får mig att fundera på om man skulle kunna skapa en gemensam försäkring för en liten grupp, ungefär som en vägförening…

Comments are closed.