FXGM recension: Komplett guide, hur du kan börja idag

Vad är FXGM?

FXGM Sverige är en online broker-mäklare och är en tjänst åsyftad att inte endast användas av experter. FXGM är en CFD plattform vilket kortfattat innebär att det är en tradingplattform. Eftersom tjänsten har tillstånd från finansinspektionen är det ett bra alternativ mot andra plattformar. Fördel med en sådan plattform jämfört med klassiska aktiemäklare är att utbudet av investeringsmöjligheter blir större. Det går alltså på samma plattform att investera i valutor, aktier, råvaror och kryptovalutor.

Vad är en CFD?

CFD är en förkortning för ”Contract For Difference” och förekommer vid investering i handelsvaror, index och andelar osv. De kallas även för hävstänger och kan vara riskfyllda att använda. De hämtar värdena från den underliggande tillgången, vilket kortfattat betyder att handlare aldrig äger tillgången, utan de satsar istället sina pengar på tillgångens rörelser på börsen. Det är den underliggande tillgångens värde som avgör, går värdet upp kommer köparen göra en vinst, om värdet går ner kommer säljaren gå med vinst.

Varför du bör använda FXGM

Hemsidan finns helt på svenska och fungerar både via datorn och mobilen. FXGM erbjuder sina tjänster till både nybörjarkonton och till professionella konton. Följande fördelar finns:

 • Det är en reglerad tjänst.
 • Utbudet av investeringsmöjligheter blir större.
 • Möjlighet till hävstång. Det innebär möjligheten till avkastning och även då risken ökas med en multiplikator. Om CFD handlas med hävstång X30 kommer avkastningen att bli 30 gånger större än om ingen multiplikator hade använts. Alltså kan en minimal kursändring skapa hög avkastning eller stor förlust.
 • Det finns en app för telefoner och möjlighet till både icke-professionellt eller professionellt konto.
 • Handeln är inte beroende av en öppen marknad som vid aktiehandel där det måste finnas en köpare och en säljare för att en affär ska bli till. Handeln sker genom att företaget ställer ut CFD bakom dessa kontrakt vilket innebär att handeln sker direkt med dem.
 • Det är längre öppettider eftersom handeln inte är beroende av aktiemäklare och börsens öppettider.

Att börja med FXGM

Det finns två sorters plattformar hos FXGM Sverige, en är webbaserad och en är mobilbaserad. Den webbaserade plattformen heter WebPROfit och med den kan kunderna handla online utan att behöva ladda ner plattformen till datorn. Den ger tillgång till olika handelsverktyg, finansiella nyheter, realtidsdiagram och analyser. Den mobilbaserade plattformen heter Mobile PROfit och med denna app går det att handla när och var som helst. Även på denna plattform finns diagram, handel och realtidsprissättningar. Det finns även finansiella nyheter för att kunderna ska hålla sig uppdaterade.

 1. Skapa ett konto

Innan handeln kan börja måste en fullständig registrering göras. Registreringen sker genom att ett konto skapas där sedan personliga detaljer som namn, mail och adress fylls i. Vid registreringen är det krav på att detaljerna måste verifieras för att det ska gå att handla och göra insättningar. Det krävs då att uppgifter som pass, adressbevis och körkort laddas upp. Dessa uppgifter krävs för att det ska gå att göra en insättning och handeln ska kunna påbörjas hos FXGM. Efter det kan pengar sättas in mot vissa krav. Dessa krav är exempelvis att kunden inte får använda sig av en tredje part och alla betalningar som tas emot måste tas emot från ett bankkonto som matchar FXGM-kontonamnet, om detta inte finns, går inte betalningen igenom.

 • Betalningsmetoder

Betalningsmetoder inkluderar bl.a. det svenska företaget Klarna. Dessa betalningsmetoder är bland annat godkända:

 • PayPal
 • Visa
 • Banköverföring
 • Maestro
 • Klarna
 • Skrill
 • Neteller
 • Två olika typer av konton

Som kund går det att välja mellan professionellt och icke-professionellt konto. Proffskontona är till för investerare som vill handla med bland annat högre hävstång och som vill kunna avancera. Ett sådant konto passar traders med större erfarenhet, förmåga att ta egna investeringsbeslut och förståelse för de risker sådana beslut innebär. Dessa konton kommer med fördelar och annorlunda handelsvillkor såsom avstående från vissa skydd enligt affärsreglerna. Som professionell klient måste två av följande kriterier uppfyllas:

 1. Transaktioner av betydande storlek måste ha gjorts på den relevanta marknaden med en genomsnittlig frekvens på 10 per kvartal under de föregående 4 kvartalen.
 2. Storleken på portföljen av de finansiella instrumenten, definieras som kontantdepositioner och måste inneha finansiella instrument med ett värde som överstiger 500 000 EUR.
 3. Kunden måste arbeta eller ha arbetat inom den finansiella sektorn under åtminstone ett år med en professionell befattning som kräver kunskap om transaktionerna eller tjänsterna i fråga.

För de icke-professionella finns sex stycken konton att välja mellan:

 • Basic
 • Discovery
 • Silver
 • Guld
 • Diamond
 • VIP

Alla dessa konton ger en garanti att de första tio affärerna är skyddade vilket innebär att om förlust uppstår under de första tio affärerna ges pengarna tillbaka. Alla konton har även tillgång till gratis träning för att komma igång och en personlig kontoansvarig. Alla icke-professionella konton erbjuder videoguider som visar vad handeln handlar om, hur det går till och vad man bör tänka på. Dessa guider kan fördjupas kring tradingtekniker, analysverktyg osv. 

Att tänka på

Varje individ är ansvarig för att kontrolluppgifter lämnas in till Skatteverket. CFD-kontrakt har karaktären av en termin, vilket betyder att regler kring kontrolluppgifter för terminer även gäller för CFD. Med denna typ av trading kommer även avgifter vissa avgifter som är bra att veta om. Dessa kan vara:

 • Nattfinansiering– Om en position hålls öppen över ett dygn kan en handelsplattform ta ut en avgift. Avgiften är en liten procentuell summa på kapitalet.
 • Administrativ avgift– Om ett konto öppnas och inte längre fortsätter användas är det viktigt att kontot stängs ner. Om det inte görs det kan en stor administrativ avgift tas ut varje kvartal.

CFD-handel är ett effektivt sätt för att få pengarna att växa snabbt. Hos FXGM finns inga demokonton som tillåter kunder att testa strategier innan tradingen med riktiga pengar börjar. Den är här investeringsförsäkringen spelar sin roll vilket som tidigare nämnt innebär att en förlust under de tio första affärerna täcks. Det finns dock andra risker som är värda att identifiera innan val av denna plattform, dessa kan vara:

 • Hävstången kan vara en fördel men även en nackdel eftersom funktionen, precis som att den öppnar upp till stora vinster, även öppnar upp till stora förluster.
 • Beroende på hävstången och underliggande värdes värdeförändring kan större summor än den initiala kapitalinsatsen förloras. 

Reglering

FXGM är ett registrerat varumärke av Depaho Ltd vilket är ett cypriotiskt bolag. Depaho Ltd regleras av CySEC vilket är en oberoende offentlig tillsynsmyndighet som ansvarar för övervakning av marknaden för investeringstjänster och transaktioner i överlåtbara värdepapper som utförs i Cypern. Det är ungefär Cyperns motsvarighet till finansinspektionen. Regleringen innebär att alla medlemmar täcks av ett investerarskydd. Finansinspektionen i Sverige kontrollerar även verksamheten då Depaho Ltd är registrerat och har tillstånd hos myndigheten. Finansinspektionen sköter tillsynen och kontrollerar att verksamheten håller sig till stadgar, förordningar och svensk lag.

Slutligen

CFD-handel är inget för den som vill investera pengar på börsen eller spara långsiktigt. CFD-handel är för den som vill syssla med trading och är medveten om att det innebär snabba trades, hög hävstång och risk för förlust. Det är ett bra verktyg för aktiv handel och trading och sålunda inte för långsiktiga investeringar. FXGM och de tjänster som de tillhandahåller är en bra plats att börja handelsresan på. De erbjuder hjälpfulla verktyg för att informativa beslut ska kunna fattas utifrån både en portabel mobilversion och en stabil webbversion.