Centern och eftertankens kranka blekhet

Centerpartiet startade en gång i tiden som Bondeförbundet och var från start ett parti som var både konservativt såväl som inriktat på att vara sparsam med statens pengar. Däri ligger Centerpartiets själ, men det har nuvarande politiska ledning glömt bort. De vill istället bli socialister.

Centerpartiets största problem är inte, som många tycks tro, dess nuvarande partiledare utan C lider av samma problem som L. De har ingen själ längre. När de stod för något var de det största borgerliga partiet och även om de har stöttat socialdemokraterna tidigare har de alltid behållit fokus på att vara ett liberalt, konservativt parti.

Nu tror jag att C kommer gå samma väg som L. Rätt ner i diket. De väljare som trodde att de visste vad de skulle få har börjat inse att en röst på Centerpartiet är en röst på sossarna. Sossarna är inte vad de var en gång i tiden, utan står nu bara för en enda sak. Behovet av att regera är så starkt hos sossarna att de säljer ut ett helt land.

Att någon över huvud taget funderar på att rösta på det parti som har den mest inkompetenta regering Sverige sett på evigheter kan jag inte förstå, men jag kan inte heller förstå att det finns de som hävdar att Centerpartiet har en plats i svensk politik.

Precis som Liberalerna kommer Centerpartiet tappa kärnväljare och åka rätt ut ur riksdagen. Förmodligen är det i huvudsak Socialdemokraterna som vinner på det, även om de gamla konservativa C-väljarna kommer gå högerut. Möjligtvis till Liberalerna, som står för samma sorts tramsiga socialliberalism som inte är socialliberalism utan istället förtäckt socialism.

I eftertankens kranka blekhet kanske Centerpartiet kommer inse att de övergett sina kärnväljare. De som idag är lantbrukare vill inte ha en socialdemokratisk, miljöpartistisk skitregering som övergett dem sedan länge. De vill ha en regering som prioriterar Sverige, svensk matproduktion, svenskt lantbruk, låga energipriser och möjlighet att konkurrera på lika villkor.

Men ingen som vill kunna driva företag vill rösta på ett parti som pendlar fram och tillbaka. Tyvärr Centerpartiet, ni har gjort ert. Adjö och kom inte tillbaka.

8 Comments

 1. Är industriarbetare så de blir en röst på Sossarna i ÅR med som alltid. Men håller fullt med att C tappat sin själ. Sosse

  • Intressant, utveckla gärna! Vad tycker du att sossarna gjort de senaste 8 åren som varit gynnsamt för dig som industriarbetare och för Sverige som land?

   Inte otrevligt menat, bara uppriktigt intresserad.

  • Socialbidragspartiet kommer jag ALDRIG rösta på. Det var länge sedan de stod på den vanlige arbetarens sida. Sosse-svinen är ladsförrädare var de är och borde straffas förd det!

   • Kan bara hålla med, sossarna står inte på vanliga arbetares sida längre. Har inte gjort det på länge.

 2. “Precis som Liberalerna kommer Centerpartiet tappa kärnväljare och åka rätt ut ur riksdagen.”

  Håller med dig om Centern (tyvärr inte att de kommer att åka ut, men att de tappar sina kärnväljare). Men vad har L för kärnväljare? Inte bönder, inte skattesänkare och definitivt inte liberaler. Den enda jag hört propagera för att rösta på L var min mormor, för att hon tyckte att Bengt Westerberg var snygg. Men hon kunde knappast klassas som kärnväljare.

  • Du har en poäng i att det är svårt att definiera L’s kärnväljare. En gång i tiden borde de ha varit liberaler, men så är det inte längre. Helt enkelt på grund av att de inte är liberaler längre.

   • Jag kan inte minnas att de någonsin varit liberaler, men det måste i alla fall ha varit långt innan de bytte namn till Liberalerna. Nu är det mest förbud av fria val (hemskolning, vem som ska vara hemma med barnen osv) och att pressa makten så långt från Sverige som möjligt, gärna till Washington, men åtminstone Bryssel. C kan jag se har ett existensberättigande även om jag ogillar nästan allt de står för, men L tror jag skulle vara bortglömda samma dag som de röstas ut, saknade av ingen.

    • Jag tror absolut du har rätt i att L kommer vara bortglömda. De kan tacka Björklund för det eftersom han drev sin personliga agenda. Och ja, att L är för allt vad överstatlighet heter säger allt om deras politik.

     Dock tycker jag ändå att de har haft en historia som någon form av liberaler, även om det gamla namnet passade betydligt bättre. De är absolut inte liberaler idag.

Comments are closed.