Pengarna eller livet

Den klassiska frågan från rånarna i vilda västern – pengarna eller livet – gäller i allra högsta grad även när du inte blir rånad. Det är tyvärr alltför lätt att fokusera på pengarna när man är på en resa mot ekonomiskt oberoende och det är lika lätt att glömma bort hälsan. Men enligt mitt enkla förmenande bör du satsa hårdare på hälsan än vad du gör på pengarna. Pengarna hjälper dig inte om hälsan sviktar.

Pandemin har inte direkt hjälpt människor att röra på sig mer, så det blir ännu viktigare att komma igång. Börja smått om du inte rör på dig särskilt mycket idag. Ta små, korta promenader. Gå längre för varje gång. Njut av naturen, den är dessutom gratis. Börja göra pushups och situps (finns bra appar som hjälper dig).

Förutom att du behöver röra dig och träna styrka behöver du förstås äta rätt. Det är långtifrån lätt, vår stenåldershjärna vill prioritera njutning före smärta, varför det är lättare att trycka i sig en påse chips än att springa en mil. Likväl drabbas du av smärta när dina artärer sätter igen för att du ätit för mycket chips, men så fungerar inte vår hjärna. Den ser hellre kortsiktiga vinster än långsiktiga.

Just därför måste du hacka koden. Lura hjärnan, ät mindre men oftare så att du håller blodsockret på en lagom nivå. Det här är ingen hälsoblogg egentligen, så jag tänker inte ge mig på kostråd, men för min del har det fungerat bra att fokusera på protein och grönsaker. Gröt, ägg, fisk, broccoli, blomkål, tomat, stora stekar är bara en del av min diet, men delar jag ofta återvänder till.

Så, till sist, glöm inte bort hälsan. Ägna dig åt stålarna efter att du sprungit dagens runda, gjort lite pushups och ätit en nyttig måltid. Det kommer du ha igen flera gånger om.