Skogens skafferi är gratis

skafferi

Jag har inte varit ens i närheten av att vara lika aktiv i att nyttja skogens skafferi som Sparo, men under åren har jag ändå försökt plocka bär vid så många tillfällen som möjligt.

Framför allt blåbär är väldigt tillgängligt där jag bor och i år är det ett väldigt bra år för blåbär. Det finns helt enkelt mängder av blåbär i skogen och det är bara att ge sig av ut och plocka – givet att man följer allemansrätten.

Visserligen betalar man i form av tid och värkande rygg, men i gengäld får man (utöver bären) motion och frisk luft. Plus myggbett, knottbett och en och annan fästing.

Så, med andra ord är det ett vinnande koncept på alla sätt.

Ändå såg jag inte till en enda bärplockare och det är inte som att jag bor i något av våra nordligare landskap där det är mer förklarligt att inte träffa på andra människor under ett par timmars vandring.

Fast det är klart, vi har hela generationer som aldrig lämnat skärmarnas trygghet och på sätt och vis är det självsanerande. Dessutom blir det mer bär över till oss andra.

2 Comments

 1. Här dröjer nog ytterligare 2-3 veckor innan det är dags att ge sig ut efter bär. Som det ser ut nu tror jag att hjortronen komme först. Jag har i alfall sätt ganska så stora kart.
  Får vi bara lite varmare väder de närmaste veckorna, blir det ett bra bärår.
  I år kommer vi dessutom att ha tid att ta hand om bären. Som situationen är nu med corona, sitter vi hellre kvar i stugan i Härjedalen tills snön kommer.
  Fast vem vill åka ned till Stockholm då?
  Inte dumt att vara pensionär nu

  • Hjortron är grymt gott, synd att de inte finns där jag bor. Låter som att ni har en bra plats att vara på och stanna tills snön kommer!

Comments are closed.