Reparationskit eller ny slang?

Att få punktering i en stad där det ständigt byggs om är tyvärr ingenting ovanligt. Tre gånger på ett år har vi råkat ut för punktering på en av cyklarna. Bara otur eller slarviga byggarbetare? Förmodligen en kombination.

Men, det är förstås ingen idé att gnälla över spilld luft, utan det är bara att fixa. Ett reparationskit med allt som behövs för att fixa en cykelslang kostar 29 spänn på Jula. En ny slang kostar runt 120 spänn. Oaktat transportkostnaden för att åka och köpa vilket man nu väljer är det en nettoskillnad på 90 kronor. Att göra själva jobbet tar en timme, om ingenting jävlas (vilket det mycket väl kan göra).

90 kronors besparing är förstås värt att anstränga sig för, särskilt som det är en nettokostnad. Jag valde att reparera, varpå jag upptäckte att en punktering var två… Nu finns det flera lappar i ett kit, så ingen fara där. Ett kit kan användas till att laga ungefär fem punkteringar, vilket gör att kostnaden per punktering är sex kronor. En okej kostnad, så länge man kan göra jobbet själv.

Sist jag gav mig på just den här cykeln hade jag ett helvete att sätta ihop växeln. Nu har jag lärt mig hur man gör, och det hela tog lite mer än en timme eftersom jag upptäckte det andra hålet. Hur som helst, det är en besparing och det hade förstås varit enklare att välja ny slang – men även då måste det göras en del jobb. Merjobbet för att laga när man väl plockat av däcket och tagit ur slangen är försumbart.

Hur brukar du göra?

2 Comments

  1. 90% av gångerna blir det lagning, du måste ju ändå bort med hjulet. Det viktigaste är dock att se vad som orsakat punkteringen. Sällan är det spikar utan oftast är det små taggiga glassplitter som oftast fastnar i däcket. Att bara byta slang (utan felsökning) ger dig bara ett nytt hål på samma ställe. Inte bara cykeln utan även barnvagnar drabbas har jag märkt. Förbannar alla som slår sönder glasflaskor som något primitivt nöje.

    • Precis, bra att du nämner det, det glömde jag helt. Att granska slangen är en sak, men man måste även gå över däcket. Håller helt med dig, vad är det för folk som krossar glas till höger och vänster?

Comments are closed.