Slut på pengar efter semestern?

Snart börjar tidningarna fyllas med tips på hur man klarar sig efter semestern. Det allra bästa tipset är förstås att planera sin ekonomi bättre så att pengarna inte tar slut bara för att man har haft semester. Men om det nu är ont om pengar så har förstås vi ekonomibloggare gott om tips som faktiskt fungerar.

Mitt allra bästa stalltips, förutom att låta bli att köpa något du inte behöver, är att äta ur skafferi, kyl och frys. Det är lätt att säga, men inte alltid så lätt att genomföra. Framför allt kan det vara svårt att genomföra eftersom vi människor gärna hamstrar och är ovilliga att göra slut på förråden. Förutsatt att vi inte får en härdsmälta eller ett kärnvapenkrig under augusti så tror jag nog att vi alla lugnt kan käka upp allt vi har, affärerna fylls på.

Ett annat hinder för att äta upp det vi faktiskt har hemma är att många saknar inspiration. Vad gör man med sylt, ägg, dijonsenap och bacon? Kompletterar med potatis, mjöl, mjölk och lök så blir det en ordentligt klassisk måltid… Dvs raggmunk (som vanligtvis inte innehåller dijonsenap, men som med fördel kan kryddas med lite senap).

Här är några andra enkla förslag på sådant du kan laga med basvaror du med all säkerhet har hemma (recept får du googla eller pröva dig fram):

  • Bolognese
  • Makaronilåda (kan varieras i oändlighet)
  • Pannkakor
  • Linsgryta (eller valfri gryta med vilken huvudingrediens du än önskar)
  • Pizza (perfekt att göra på rester)
  • Pytt-i-panna (också perfekt att göra på rester)
  • Gratäng (på vad som helst)
  • Matpaj
  • Köttbullar
  • Soppa (på vad som helst, varför inte fransk löksoppa)

Och så vidare. Många av förslagen ovan är vanligtvis också relativt billiga måltider. Fransk löksoppa torde vara något av det billigaste man kan äta, kanske vid sidan av ärtsoppa. När jag tänker på det kanske den billigaste soppan är nässelsoppa om du plockar nässlorna själv.

Har du tips på recept som är billiga och enkla för den som vill äta ut kyl, frys och skafferi?