Är du beredd på undergången?

Börsen är inte särskilt ljus just nu, och överallt pratas det om krig, angrepp, energibrist och lägg till lite Håkan Hellström på det så är undergången inte så långt borta.

Nu kommer inte världen gå under den här gången heller. Inte ens om Ryssland bestämmer sig för att börja bomba med kärnvapen kommer världen gå under, även om det kommer bli ett rent helvete ett tag. Jag tror inte någon tror att ens en galen diktator använder kärnvapen när det finns fler kärnvapen på andra sidan, men man ska aldrig säga aldrig.

Vad det gäller världens ekonomiska situation så är det klart att det ser dystert ut, med ökande arbetslöshet, skenande inflation, höjda räntor och allt högre priser på energi. Det sistnämnda kan vi tacka Europas miljöpartister för, som med sitt dogmatiska predikande har sett till att Europa stängt ner kärnkraft – en av få kontrollerbara rena energikällor.

Men trots allt detta mörker på den ekonomiska fronten kommer vi inte gå under. Det kommer finnas folk som behöver flytta för att de överbelånat sina hus och hellre köpt charterresor för ränteåterbäringarna än att amortera. Tragiskt på alla sätt, men i grund och botten har vi alla ett ansvar för att kunna hantera en bistrare ekonomisk tillvaro.

Hur många har en årslön i buffert för sämre tider? Hur många har verkligen räknat med att kunna klara av 5-6% bolåneränta? Hur många har investerat i sin egen energiförsörjning?

Tyvärr är det alltför få. Men det är aldrig för sent att börja. Nu är det hög tid att börja baka eget bröd, elda i vedkaminen, tvätta bilen själv, städa huset själv och inte “unna sig” en kväll på krogen. Om du nu inte har pengar över och bufferten redan finns på plats.

Naturligtvis finns det en poäng i att vi fortsätter konsumera, för att inte försämra ekonomin ännu mer. Samtidigt har vi ett ekonomiskt system som inte premierar de som är sparsamma och investerar. Balans är alltid nyckeln till välmående, oavsett om det gäller hälsa eller investeringar.

Därför är det bra att planera för en framtid som om världen skulle kunna gå under. Går den inte under så har du bra med reserver. Skulle det värsta hända kan du klara dig då också. Det är alltid bättre att vara förberedd i förväg, än att försöka börja överleva när katastrofen är här.

Till slut har historien visat att det är två förmågor som gör att människor klarar sig bättre i krissituationer. Den ena är förmågan att hålla sig lugn, den andra att behålla sin optimism. Den som inte tror att den kommer överleva en katastrof kommer inte heller att göra det.

6 Comments

  1. Finns väl för guds skull noll anledning planera för att världen går under! Jag har inte råd bygga en egen, självförsörjande rymdfarkost.

    Däremot att planera för sämre tider…

    • Därom tvista både de lärde och de som inte är så lärda, men det var inte det som var budskapet i texten. Dock gynnar slumpen den förberedde.

  2. Det var Vattenfall som la ner kärnkraftverken i Sverige. För det var alldeles för dyrt att renovera dom gamla slitna och farliga verken. Inget politiskt alls inblandat. Samt det de vi har kvar blev ju Tyska staten ägare till nu.

  3. Bra skrivet, jag håller med. Inget varar för evigt, inte ens en kris, den känns bara lite längre. Och precis som pandemin så var det bra för miljön med en paus i miljöförstöring, ett litet tag i alla fall, och nu får vi en paus i överkonsumtion, ett litet tag i alla fall.

Comments are closed.