Gör jobbet själv

gör jobbet själv

Kanske kan man tycka att det är självklart att det blir billigare om man gör jobbet själv, men så är inte fallet. I lågkonjunkturer fylls media av artiklar om hur man kan spara pengar, men alldeles för lite fokus ligger på att folk ska göra jobbet själv.

Vad det beror på vet jag inte, men här är en enkel lista på saker jag tror alla kan göra själva utan hjälp från andra:

 • Laga lunchlådor
 • Laga kläder
 • Bygga altan
 • Sätta upp en hylla
 • Klippa gräset
 • Rensa avlopp
 • Transportera sig från A till B
 • Byta däck (på både bil och cykel)
 • Reparera däck (framför allt på cykel)
 • Installera om Windows (operativsystemet)
 • Täta dörrar och fönster
 • Odla grönsaker
 • Stöpa ljus
 • Städa
 • Tapetsera
 • Måla om
 • Byta olja på bilen
 • Deklarera
 • Sota (kräver kurs och tillstånd i de flesta kommuner)

Och mycket mer. Gemensamt för samtliga gör det själv-aktiviteter är att det krävs tre saker:

 1. Vilja
 2. Tid
 3. Kunskap

Notera att jag inte har med talang eller någon annan idé om att inte alla skulle kunna göra allt i listan. Naturligtvis krävs det att du inte är sängliggande eller att du inte saknar tummar, men alla kan lösa alla uppgifterna ovan genom att lära sig mer om ämnet och sedan ägna lite tid åt att öva. Alla kan inte byta ett däck korrekt genom att bara gå ut och skruva av hjulbultarna, men alla kan lära sig det – inte minst genom videos på nätet – som exempelvis den här:

Notera att hela filmen är lite drygt fem minuter. Den här killen byter alltså ett däck på fem minuter och då ägnar han sig samtidigt åt att förklara för oss vad vi ska tänka på. I teorin tar det med andra ord mindre än en halvtimme även med lägre tempo än killen i filmen.

Är inte det en väl spenderad halvtimme? Du kommer att spara mellan 250 och 500 spänn per gång, vilket gör att per år sparar du mellan 500 och 1000 kronor på att göra jobbet själv.

Nu behöver du visserligen investera en slant själv i verktyg. På Biltema (och nej, det är inga affiliate-länkar) kostar följande utrustning:

Hjulmutterdragare: 389:-
Två pallbockar: 379:-
Domkraft (2 ton): 699:-

Totalt 1 476:-

Det tar med andra ord 2-3 år av däckbyten innan du tjänat igen utrustningen. Sköter du prylar rätt kommer de att hålla minst tio år. Det som går sönder sist av ovanstående är troligen pallbockarna, och hjulmutterdragaren går säkert först – men du fattar. Att göra jobbet själv gör att du tjänar pengar.

En annan sak det går att spara hur mycket pengar som helst på är att sluta använda halvfabrikat. Laga mat från grunden och köp aldrig färdigmat. Färdiga mackor, lunchportioner, såser, och så vidare må kanske spara tid – men du betalar med pengar som du troligen fått för att du lämnat bort din tid.

Till sist, det är inte svårt att göra mycket själv, men det krävs att du har viljan att lära och dessutom inte är självkritisk när det inte blir perfekt. Vissa saker ska man förstås inte ge sig på oavsett hur mycket man vill, men det säger sig självt.