Det här gör dig fattig

fattig

Är du ute på resan mot ekonomiskt oberoende så har du säkert fokus på att få dina pengar att växa samtidigt som du kontrollerar dina kostnader. Men ibland kan det vara svårt att se de vanor och saker som gör dig fattig.

Egentligen är grunderna enkla. Köp inget, spara och investera allt. Men vi är människor, till naturen lata och har svårt att se belöningar på sikt. Det är därför det är enkelt att missa några av vanorna nedan, och du har säkert fler vanor du kan lägga till.

Kaffe på stan

Kanske en av de vanligaste vanorna som snabbt blir många pengar. En kaffe på väg till jobbet en gång om dagen blir lätt någonstans mellan 1500 och 2000 kronor per månad. Eller om du nu dricker en latte på favoritkaféet efter lunchen.

Frukostmackan

Även här en lätt fälla. Istället för att själv göra frukost så köper du frulle på vägen till jobbet, eller i personalmatsalen. Även den billigaste frukostmackan är dyrare än om du gör motsvarande macka själv.

Behovet av senaste X

Alla som säljer någonting vill ha repetitiva affärer. Det är därför det släpps en ny iPhone med jämna mellanrum. I grund och botten är senaste smarta telefonen inte särskilt mycket mer användbar än de första versionerna. Visst, det är bättre kamera och mer prestanda, men måste du ha senaste versionen / utgåvan av X (ersätt X med valfri pryl). Kanske kan du hoppa över ett par versioner och således spara en hel del pengar.

Spela på lotteri

Det går att tjäna pengar på spel, men då måste det finnas någon grad av skicklighet med. Generellt sett är lotteri och andra spel som bygger på slump någonting som bara kostar dig pengar. Undvik det.

Röka / Kröka

Behöver kanske inte ens förklaras, men alla vanor som skapar beroende hur njutbart det än kan vara kan kosta dig mer än bara pengar. Din hälsa är den enda valuta som är bestämd, slösa inte med den.

Köpa virtuella prylar

Gillar du att spela datorspel så vet du att många spel har virtuella prylar du kan köpa, som exempelvis bättre vapen eller annan utrustning som ger dig någon form av fördel. Det här brukar inte vara superdyra saker, men det blir snabbt mycket pengar om du spelar många spel och givetvis växer kostnaden över tid. Spela hellre datorspel du köper en gång och äger, med allt vad det innebär i form av nedladdningsbara tillägg.

Vatten på flaska

Kan vara gott, men totalt onödigt i Sverige. Bättre att smaksätta ditt vatten med citron, gurka, äpple eller vad du nu kan gilla och ställa in i kylen.

Hämtmat

Visst är det gött att unna sig färdiglagad mat ibland, men gör det inte för ofta och hämta helst själv istället för att använda hemkörning. Kan lätt bli många hundralappar eller tusenlappar.

Det finns fler vanor som gör dig fattig. Tänk igenom vad dina pengar går till och försök undvika alla onödiga kostnader. Har du tips på andra vanor man ska undvika så kommentera gärna.