Går det att bli självförsörjande?

Går vi tillbaka riktigt långt i tiden så var alla människor självförsörjande. De som inte var det gick och dog. Nu har samhället byggt in skyddsnät och majoriteten av alla människor arbetar för andra människor. Majoriteten av alla människor har också en väldigt låg grad av självförsörjande. Frågan är om det ens går att vara självförsörjande idag.

Att vara självförsörjande 100% betyder att man inte behöver köpa någonting av någon annan, än mindre byta till sig något. Även om det av bekvämlighetsskäl skulle kunna vara värt att byta exempelvis kött mot färdigstickade strumpor så betyder ändå 100% självförsörjande att man kan producera allt man behöver för det egna hushållet.

Vissa delar är kanske enklare att bli självförsörjande på än andra. Hönor är i princip självgående och kostar bara i foder, så foder måste produceras för att kyckling och ägg ska kunna ses som 100% självförsörjande – men i gengäld får man finfint gödsel.

Har man egen mark kan man bli delvis självförsörjande på kött, även om det är en osäker produktion att jaga. Det är inte bara att gå ut och hämta djuren i skogen. Samma sak med fisk om man nu inte behöver betala för att få fiska.

El går till viss del att bli självförsörjande på genom solceller. Visserligen är det starkt säsongsbetonat att producera sin egen el med hjälp av solen, men det kan delvis kompenseras genom att man eldar för att minska behovet av el för uppvärmning. Dock behövs även egen mark för att bli självförsörjande på ved, men det är som tur är en högst förnyelsebar råvara.

Mark är troligen nyckeln till väldigt mycket om man vill bli självförsörjande. Har man tillräckligt med mark kan man ha får, som ger både kött och råvaror för att tillverka egna kläder. Dock behövs relativt mycket mark eftersom fåren behöver äta.

Vatten är enkelt att bli självförsörjande på i Sverige, så länge du äger en tomt där det finns bra grundvattennivåer och du får borra en egen brunn.

Grönsaker är också relativt enkelt att bli självförsörjande på, även utan större arealer. Det går att odla mycket även i mindre växthus och till och med på vintern om du har rätt sorts växthus. Det krävs dock en investering för att få till ett bra växthus. Men med rätt plats för dina grönsaker att växa på kan du snabbt få en bra produktion av chili, tomater, gurka, squash, morötter, potatis och tja … allt som växer utan alltför mycket arbete. Det går att säkra årsförbrukningen genom att frysa in det mesta.

Bär som blåbär och lingon är det inte heller några problem att bli självförsörjande på. De ingår i allemansrätten, precis som svamp – så det är bara att ut och plocka, rensa och frysa in.

Rör man sig högre upp i behovspyramiden blir det svårare, men kläder är klart görbart. Sedan är det självklart att man inte kan vara självförsörjande på Netflix och liknande, men köper du på dig ett rejält bibliotek har du all underhållning du behöver. Dessutom fungerar böckerna även när inte elen fungerar.

Vad har du för idéer om vad man kan bli självförsörjande på – och går det att bli 100% självförsörjande idag?