Ett stabilt bolag

stabilt bolag

Jag har länge följt Axfood och har sedan lång tid Axfood i min utdelningsportfölj. Axfood fortsätter leverera och är utan tvekan ett stabilt bolag.

Jag håller helt med Marcus Hernhag i hans analys av Axfood – det är inte ett företag med jättestor uppsida på kursen, utan ska snarare ses som en stabil utdelningsaktie. Men jag tror att det finns några saker som talar extra mycket för Axfood och jag ska göra mitt bästa för att ge en så nyanserad bild av Axfoods framtidsutsikter som det över huvud taget går.

En sak kan vi vara väldigt säkra på. Människor behöver fortsätta äta mat ett bra tag till. En annan sak vi också kan vara säkra på är att de flesta vill köpa mat till rätt pris. Det betyder inte alltid lägsta pris, för det finns många som är redo att betala lite extra för kvalité eller ekologiskt. Det är långt ifrån alltid samma sak, men det är en annan fråga.

Jag tror också att det finns en mycket stark trend i att de flesta människor har tidsnöd, av många olika skäl. När folk inser att de kan spara tid och dessutom utan att betala mer är det någonting som talar starkt för en tjänst. Mathandel på nätet är definitivt ett område som bör växa, men det hindras av att flera av livsmedelshandlarna tar ut ett minst lika högt pris för varorna som i en fysisk butik och dessutom lägger några på fraktavgifter + plockavgifter.

Det har inte mat.se gjort (affiliate-länk). Mat.se köptes av Axfood och jag hoppas verkligen att Mat.se’s koncept är det som vinner över Willys.se, även om det är samma ägare. Willys.se har billiga varor, men tar betalt för plock+hemkörning. Om Axfood är smarta, vilket jag verkligen hoppas, kommer de att göra det billigare att handla på nätet. Ett stabilt bolag som har koll på sina kostnader och processor borde kunna sänka kostnaderna ännu mer.

Det finns få anledningar att gå in och handla i en fysisk butik om leveransen innehåller lika bra eller bättre varor som i den fysiska butiken. För livsmedelshandlaren är det ren vinst att slippa ha ett varuhus. Om varorna kan gå raka vägen från lagret till konsumenten utan fysiska kassor, kyldiskar, folk som ska plocka upp och ner, städ, säkerhet med mera så är det klart att även livsmedelshandlaren gör en vinst.

Det pratas också om att Amazon är ett hot även mot livsmedelssektorn, men det tror jag inte på. Livsmedel är väldigt lokalt och Amazon skulle behöva göra förvärv för att komma in – vilket i sig talar även för Axfood.

Naturligtvis finns det folk som mer än något annat vill gå runt i butikerna, mest för att de inte har annat att göra, men i det stora hela tror jag att de är försvinnande få.

Utöver detta finns det en stor miljövinst i att en lastbil kör till 10-20 hushåll istället för att 10-20 hushåll gör till butiken. Parkeringsytor är ytterligare ett område som blir ett mindre problem.

Kan vi även få socialisterna att inse att det inte är ett problem att leverera vin och öl genom livsmedelshandlarna så stärker det sektorn ännu mer. Särskilt ett synnerligen välskött och stabilt bolag som Axfood.