Tänk på det här när du ska finansiera ditt företag

finansiera ditt företag

När du startar ett företag är det många olika saker du behöver tänka på – allt från registrering, bokföring, moms och skatt till allting som rör själva verksamheten. Men något som ofta kräver en del tid och energi är finansieringen.

Om man inte har sparat ihop pengar så är det ofta lån som blir aktuellt, om det krävs pengar för att komma igång med företaget. Det kan vara bra att börja med att fundera över kapitalbehovet. Räkna på till exempel löpande utgifter för det närmsta halvåret. Tänk också på sådant som kostar i början – allt från avgiften för aktiebolag om du ska starta ett sådant, till inköp och abonnemang och program som kan krävas.

Exempel på hur du kan finansiera ditt företag

  • Kredit hos banken. Här går det ofta att förhandla om lägre ränta, eller att slippa vissa uppläggningsavgifter och liknande.
  • Bidrag av olika slag. Det är inte alltid det finns något bidrag att söka, men ibland finns den möjligheten. Det kan handla om till exempel EU-stöd om det handlar om något som kan intressera EU, Starta-eget bidrag från Arbetsförmedlingen om du är inskriven som arbetssökande eller Jordbruksverkets stöd till unga jordbrukare om det är ett jordbruksföretag.
  • Företagslån. Det finns många olika typer av lån till företag, och banklån är faktiskt inte det enda alternativet. Många långivare erbjuder företagslån, och många gånger ingår rådgivning för företagare. Tänk på att lån kan vara en styrka, men kontrollera dina utgifter.

Tänk också på att spendera lite tid på att kolla runt på olika lån och jämföra dessa, för att hitta det lån som passar dig och ditt företag bäst – och framför allt det som ger bäst villkor och bäst ränta. Det kan vara värt att lägga ned lite tid på att kolla runt och jämföra alternativen. Du kan enkelt jämföra företagslån hos Smartekonomi.se om du behöver företagsfinansiering.

Att finansiera sitt företag kan vara allt annat än enkelt, men du som är på väg mot ekonomiskt oberoende eller bara intresserad av ekonomi vet redan att du måste ha kontroll på varenda krona. Men som du säkert också vet använder många företag olika sorter av finansiering för att få en hävstång och konkurrensfördelar. Tillgång till likviditet kan i många fall vara skillnaden mellan att överleva och att gå i konkurs.

Det går också att börja lågt, och verkligen hålla koll på kostnader. Men det finns en brytpunkt när alla företag behöver finansiera sin tillväxt. Och tillväxt kan vara en nog så viktig del i att få företaget att överleva på sikt. Företag som står stilla kan snabbt bli omsprungna.

Att starta och finansiera sitt företag är en av alla delar i att bygga bra inkomstströmmar. Kanske den bästa, om du har en tillräckligt bra idé och vill lägga ner mycket tid!