Brygg öl och spara (kanske) pengar

öl

Jag har fått ett nytt intresse och som av en händelse går det förstås att spara pengar på det. Det nya intresset handlar om att brygga öl.

Jag har egentligen aldrig varit intresserad av att brygga öl, bara dricka en och annan öl. Jag har inte heller nördat ner mig i olika ölsorter, utan helt enkelt hittat några favoriter. Samtidigt har jag inte heller varit främmande för att testa nya sorter, inte minst på mina resor då jag gärna prövat lokala sorter.

Det är heller ingen tvekan om att jag gillar öl. En iskall öl är svårslagen och olika sorter fungerar bra till olika tillfällen. Men att brygga själv?

Nu har jag en fantastisk fru som känner mig väldigt väl och mer än en gång har väckt intressen jag inte själv insåg att jag hade. Att brygga öl var verkligen ett sådant intresse och det är tveklöst kul.

Första bryggningen är inte klar ännu, den står just nu på jäsning, men jag håller redan på att planera andra. Och nu har ekonomidjävulen vaknat. Det borde ju gå att spara pengar på att brygga sitt eget öl.

Nu tror jag inte att det är därför de flesta gör det. Det är inte heller (åtminstone inte primärt) därför jag brygger. Just nu är jag i lära-mig-fasen (som i fas, inte fasen, även om jag kan ge mig fasen på att lyckas) och lusläser allt jag kommer över.

För det är rätt häftigt att det går att göra själv, med små medel. Jag fick ett färdigt kitt som ger ungefär 12 flaskor öl. Priset per flaska är ungefär tre-fyra gånger vad man får betala på bolaget, så jag har inte börjat spara några pengar ännu. Det finns förstås en grundinvestering i utrustningen, som är rudimentärt enkel i form av jäskärl, hävert, termometer, kapsylmaskin och så vidare. Med andra ord kommer nästa bryggning att gå ner rejält, ungefär till en tredjedel av den första investeringen – och då är vi nere på ungefär samma pris som på bolaget. Givet att jag håller mig till samma volym.

Vilket jag inte tänker göra. Och jag undersöker dessutom vilka alternativa inköpskanaler det finns. Kittet jag fick var färdigt, designat för amatörer som jag och innehöll allt jag behövde. Sånt driver upp kostnaderna för leverantörerna och givetvis vill de göra sig en slant.

Nu ska jag lära mig allt jag kan och sedan gå på att hitta låga inköpspriser. Det är inte bara roligt att brygga öl, det går att spara pengar.

Notera att du får brygga öl för eget bruk i hemmet, dock måste som alltid lagen följas.

4 Comments

 1. Ölbryggning är ju inget självklart spartips då all konsumtion kostar, men det blir ju klart billigare än att gå till bolaget och köpa flaskorna själv och på så sätt är det ju trevligt.
  Om du skalar upp och går över till BIAB eller helmalt ist för extrakt (som jag tror du använder nu) kommer tråkiga kostnaden i form av en stor dyr kastrull men håll utkik på blocket efter konkade resturanger så kan du komma undan billigt.
  Även malten som blir kvar är icke att förakta, det så kallade dravet är fenomenalt bra att baka bröd på!

  Vill du inte hålla på med kapsyler och skit så kan du beställa dessa flaskor med patentkork och återanvända gång efter annan.
  https://www.systembolaget.se/dryck/ol/bernard-8962801 finns även i en ljus lager om man gillar det bättre.
  Betydligt mer värde för pengarna än att köpas Ikeas ofyllda för 15 kr….

 2. Jag håller med om att det inte är ett självklart spartips, men går det att få ner kostnaden för en konsumtionskostnad som ändå finns där så är det ju att spara pengar.

  Tanken var ju att skala upp, så grymt bra tips på helmalt och kastrull, jag ska absolut hålla utkik. Och flaskorna med patentkork var superbra tips, det ska jag verkligen satsa på istället.

  Det här med att baka bröd på dravet var en sidoeffekt jag inte tänkt på, den måste också undersökas!

 3. Ölbryggning står absolut på min lista över hobbies jag vill ha som pensionär. Samt cider/must från egna äpplen. Även självhushållning via odling tänker jag mig.

  Ser fram emot uppdatering. Både smak, arbetsinsats, och ekonomi vore intressant.

  Har ingen erfarenhet förutom snabbvin i plasthink som student på 90-talet…

  • Odling av äpplen vore ju grymt, att kunna göra egen cider är ytterligare ett spännande område att utforska.

   Jag återkommer med uppdatering snart, det börjar bli dags att tappa på flaska. Arbetsinsatsen så här långt är relativt liten, tror det tog 2-3 timmar att brygga. Ekonomin ska jag sammanställa, och jag har fått fler tips på hur man kan få ner kostnaden ytterligare.

Comments are closed.