Pank efter semestern

Vid den här tiden på året är det många som får titta djupt i plånboken för att hitta några stålar. Semester kostar oftast betydligt mer än vardag, men det behöver förstås inte vara så.

En av anledningarna till att semestern kostar mer är ofta att många unnar sig take away eller går på restaurang oftare. Det är bekvämt, gott och oftast ett trevligt sätt att umgås. Andra anledningar till att semestern blir dyr är förstås resor, oavsett om det är en flygresa till varmare länder eller en bilresa runt i Sverige.

Oavsett vad det är för kostnader som gör att semestern blir dyr så är den grundläggande orsaken bristande planering och avsaknad av disciplin. Precis som med all ekonomi handlar det om att hantera sina pengar smart och med kontroll.

Därför är det egentligen för sent att göra något åt det här när semestern är över. Det du kan göra då om semestern blivit för dyr är att dra in ordentligt på allt och se till att låta plånboken komma ikapp. Lär dig i så fall av dina misstag och planera nästa års semester bättre. Det kan du göra genom att exempelvis:

 • Budgetera för hur många restaurangbesök och take away din semesterkassa klarar
 • Res mer ekonomiskt (ta tåg istället för flyg)
 • Njut av ditt närområde mer
 • Laga extra god mat hemma istället för att köpa färdigmat

Det bästa är förstås att låta bli att handla så mycket, men med handen på hjärtat så tror jag de flesta människor gärna vill njuta lite extra på semestern och unna sig ett extra restaurangbesök. Men låt det inte gå över styr.

En annan sak vi alla bör fundera över är varför det är så lätt att “unna sig” något extra. Ofta kan det bero på att vi är slutkörda under resten av året och behöver det där lilla extra för att känna att vi lever. Då kanske det egentligen är läge att försöka åstadkomma någon permanent förändring.

Kanske rentav arbeta mindre?

4 Comments

 1. Hej, antingen har man råd eller så har man det inte.

  Allt beror på uppväxt och eventuella problem med impulser och dylikt. Finns mycket i folks bakgrund som spelar in i hur de agerar med pengar.

  Oavsett hur stort inflöde av pengar man har måste utflödet vara mindre. Fast det brukar vara svårt att lära gamla hundar att sitta, som talesättet låter.

  • Ja, väldigt bra poäng Tony. Folks uppväxt spelar stor roll. Det ska jag skriva ett inlägg om vid tillfälle.

Comments are closed.