Så tjänar du din första miljon

miljon

Vem vill inte ha en miljon? Gudrun Schyman kanske eller Jonas Sjöstedt, men de flesta människor tycker nog att livet skulle bli bra mycket lättare med en miljon. Man behöver inte vara en girigbuk för att tycka att det är bra med pengar, även om det fortfarande till stor del anses fult i vår del av världen. Det går förstås att ha helt osjälviska skäl att tjäna ihop en miljon, man kan använda den för att skapa ett kattpensionat eller helt enkelt donera den till någon välgörenhetsorganisation. 

Så hur gör man då för att få ihop en miljon? Trots att vi har bland världens högsta skatter så går det trots allt. Även om det tar tid. Per H Börjesson har skrivit en mycket bra bok i ämnet och den är en utmärkt start. Ett annat utmärkt sätt är att du faktiskt börjar ta reda på hur du ska göra. Att du är här är första steget.

ANNONS: Så här kan alla svenskar bil miljonärer. Länk till Adlibris.

Sedan gäller det att börja. Inte se miljonen som ett ouppnåeligt mål. Ta dig mot den krona för krona. Se det dessutom som en envägsresa. Kronor du skickat in i pengabingen ska stanna där till dess att målet är uppnått. Därför gäller det att du har andra medel att använda om det behövs, varför flera sparande är bra att ha.

Du måste också låta varenda krona jobba och inte bara sitta still på ett värdelöst räntekonto utan ränta (som de flesta konton hos bankerna är). Kom ihåg att inflationen är din fiende, din avkastning måste vara högre än inflationen.

Investera därför pengarna och ha din tidshorisont klar för dig. På sikt lönar sig börsen och om du sprider investeringarna minskar också risken. Nöj dig inte bara med börsen, skaffa flera inkomstströmmar och spara så mycket du kan. Glöm dock inte att det är inkomsterna som gör att du får ihop miljonen, det går aldrig att spara sig till en miljon om du inte skulle ha några inkomster.

Fokus måste därför ligga på att öka inkomsterna så mycket du kan. Var aldrig nöjd med din lön, försök få bonus, skaffa ett extrajobb, bygg flera inkomstströmmar som alla jobbar åt dig. Sälj sådant du inte behöver och fortsätt resan mot en miljon genom att investera alla pengar du får över. 

När du tjänat den första är det bara att göra vad du vill med den. Kanske investera miljonen så att du kan sikta på tio miljoner? Faktum är att det är välkänt bland folk som lyckats bli ekonomiskt oberoende att det hjälper att ha ett väl tilltaget mål. Siktar du “bara” på en miljon kommer du “bara” nå en miljon. Sikta på minst tio och uppdatera dina mål under resans gång. 

Hårt arbete kommer att ta dig till din första miljon. Det kommer att ta tid, men ju mer dedikerad du är till dina mål desto snabbare går det. Fortsätt ha fokus så kommer du snart upptäcka att miljonen är inte så långt borta.