Låt dig inte nedslås

nedslås

Det är tuffa tider. Covid-19 har lyckats paralysera hela samhällen och ekonomierna är på väg neråt med rasande fart. Men låt dig inte nedslås för det. Det finns alltid hopp.

Visst är det tufft att se stora värden försvinna, även om det i slutänden bara handlar om prislappen på värdefulla företag. Och media är fulla av domedagsbudskap. Du kanske tillhör dem som blivit permitterade, eller rentav riskerar att bli av med jobbet. Självklart kan det kännas nattsvart.

Just då är det värt att påminna om att vi människor är överlevare. Vi har tagit oss igenom svårare situationer än den vi genomgår nu. Första och andra världskrigen är två exempel. Människor dör och lider, och för den som smittas och utvecklar Covid-19 är det en potentiell katastrof.

Ändå sker mycket just nu som inger hopp. Nya vaccin är på gång, nya botemedel och dessutom transfusion av blodplasma från patienter som har utvecklat antikroppar. Isoleringsåtgärderna börjar långsamt ge effekt. Som art kommer vi att ta oss igenom det här.

Så låt dig inte nedslås. Håll hoppet uppe, sikta på framtiden och ge inte upp. Det kommer att bli bättre och det är alltid som mörkast före gryningen. Tro på vår gemensamma förmåga att överleva och samarbeta. Samarbete är vad som fått mänskligheten att överleva på sikt. Hjälp till om du kan, och var inte rädd för att ta emot hjälp om du behöver.

Vad det gäller börsen kommer den att åka upp och ner en hel del till den närmaste tiden. Kanske har vi den stökigaste tiden bakom oss, kanske kommer det bli ännu stormigare. Men helt klart kommer välbalanserade företag att överleva även den här krisen och därefter väntar resan upp.