Spartips #26 – Undvik snabbmat

Moneycowboy fortsätter med sparlistan och nu är det dags för tips nummer 24: Undvik snabbmat. 

Hur hungrig eller trött du än är, undvik snabbmat. Det är alltid dyrare att köpa snabbmat än att själv laga maten och dessutom är chansen rätt stor att du lyckas göra en nyttigare måltid.

Visserligen har det börjat dyka upp nyttiga snabbmatställen, men de är än så länge få i jämförelse med de mer onyttiga snabbmatställena. Men de är precis lika dyra, om inte dyrare. Så gör dig själv en tjänst och laga din egen mat.

I jämförelse med en färdig portion takeaway på valfritt snabbmatställe så ligger hämtmaten på 70-90 kronor per portion, om vi exempelvis tittar på vad ett hamburgermål kostar. Om vi räknar lågt blir det 280 kronor för en familj på fyra. Om du istället köper ingredienserna hamnar du på följande kostnader för halvfabrikat:

Hamburgerbröd: 23 kronor
Hamburgare, 4 x 150g: 72 kronor
Färdig dressing: 19 kronor
Pommes, 1000g: 22 kronor
Grönsaker: 30 kronor
2 liter cola: 20 kronor

Totalt: 186 kronor

Det är nästan en hundring billigare än om du köper den färdiga maten. Köper du nötfärs och gör hamburgarna själv kommer du ner ett par tior till. Bakar du hamburgerbröden på egen hand minskar kostnaden ytterligare en tia. Gör du dressingen själv och satsar på en rejäl portion kan du halvera kostnaden för dressingen. Satsar du på storpack av allt du handlar går kostnaden ner ytterligare.

LÄS MER: Stora Sparlistan

Vill du ha även ost och bacon på så är det klart att priset går upp, men det gör det även på snabbmatstället. Ett storpack bacon är inte särskilt dyr i jämförelse.

Observera att energi och tid inte är inräknat, men det är på tiden du gör besparingen genom att “betala” lite med din egen tid. Du gör dock förmodligen en hälsovinst, särskilt om du väljer något annat alternativ.

Hur du än räknar är det alltid billigare att laga maten själv än att köpa den färdig. Naturligtvis köper även en plånbokscowboy färdig takeaway, men jag försöker göra det så lite som möjligt och jag satsar gärna på storkok.