Lös ekonomiskt akuta situationer med ett snabblån

Ekonomisk trygghet och sparande går för många inte ihop med att ta ett snabblån. Denna lånetyp är klassad som en högkostnadskredit på grund av den i regel väldigt höga effektiva räntan. Men som namnet avslöjar så är snabblån just det, snabba. Även om man har en stabil ekonomi med ett kontinuerligt sparande kan det uppstå en situation där den ekonomiska bufferten man har tillgång till helt enkelt inte räcker till.

Det är i dessa fall ett snabblån faktiskt är ett hjälp samt och till mångas förvåning en relativt kostnadseffektiv lösning på ett akutproblem. Ett snabblån har som namnet antyder en väldigt snabb utbetalning. I många fall betalas lånet ut redan samma dag vilket kan vara det som behövs när en akut situation uppstår.

Säg att du behöver låna 5 000 kronor för att bekosta reparationen av din bil. Ett snabblån på 5 000 kronor har i regel en väldigt kort löptid på endast någon månad vilket resulterar i att den totala kostnaden för lånet endast blir några hundralappar. Visst, den effektiva räntan kommer fortfarande vara väldigt hög men det är just det som lett till att Snabblån idag har ett oförtjänt dåligt rykte.

Effektiv ränta är aldrig en bra måttstock för hur dyrt ett lån med väldigt kort löptid kommer att bli. Det är alltid bättre att kolla på den totala kostnaden och utefter den ta ett beslut om ett lån är den rätta lösningen på problemet.

Under 2018 blev också snabblån en tryggare form av lån. Nya regler infördes för snabblån och Kraven på långivarna skärptes. Framförallt ska lånevillkor och kostnader presenteras på ett tydligare sätt så att kunden är fullt informera dom vad som gäller. Även räntan kollades över och det infördes ett räntetak på denna lånetyp, det första räntetak som någonsin har införts i Sverige.

Oavsett om du i detta nu befinner dig i en ekonomiskt akutsituation eller inte, så bör du tänka igenom ett eventuellt låntagande. Ta inga förhastade beslut och låna inte pengar spontant, det kommer inte förbättra varken din ekonomiska trygghet eller ditt sparande.