Vad betyder ekonomiskt oberoende för dig?

oberoende

Många vill bli ekonomiskt oberoende och det spännande är att det finns inte en enhetlig definition till vad ekonomiskt oberoende är. Men den här guiden hjälper dig att räkna ut vad ekonomiskt oberoende betyder för dig. 

Bland alla ekonomibloggar, böcker om ekonomi, tidningar om ekonomi och folk jag pratat med så verkar alla vara rörande överens. Det finns ingen absolut gräns för ekonomiskt oberoende. Inte ens om du har tusen miljarder pengar är du ekonomiskt oberoende om din förbränningstakt är tjugo miljarder per år. Därför måste du förstås kontrollera dina kostnader och därtill planera för oförberedda kostnader.

Vägen till att hitta vad du behöver för att bli ekonomiskt oberoende genom FIRE är relativt enkel. Gör följande:

  • Summera dina kostnader på ett år.
  • Om du inte redan har det i din kalkyl, lägg till en post för oförutsedda kostnader. 10% borde vara rimligt.
  • Ta din ålder och dra ifrån den från den ålder du når uppskattad pensionsålder.
  • Multiplicera dina kostnader med siffran du fick och du får fram det kapital du behöver.

På samma sätt kan du genom att du vet dina årliga kostnader ta reda på hur mycket kapital du behöver vid en viss utdelning eller avkastning. Har du 100 000 i årliga kostnader kräver det cirka ett kapital på 3,3 MSEK vid en direktavkastning på 3%, men då har jag inte tagit hänsyn till beskattning.

Med tanke på ovanstående är det en fördel att du har koll på dina kostnader och att du kan hålla nere kostnaderna. En mer rimlig kostnadsuppskattning för två vuxna är snarare det dubbla.

Naturligtvis ska du amortera bort dina lån på ditt boende, så att kostnaderna är så låga som möjligt. Det går att spara en hel del pengar på att göra smarta val.

Du behöver förstås inte heller sluta arbeta bara för att du har täckning för dina kostnader. Se det i så fall som en förstärkning av din ekonomi och kanske möjlighet att förändra vad du arbetar med. Ekonomiskt oberoende är också frihet att välja.