Så hanterar du ditt flyktbeteende

flyktbeteende

Hand upp, någon här som inte tror att vi är djur? Vår hjärna fungerar mycket enklare än vad man kan tro, sin komplexitet till trots. I grund och botten finns det två grundbeteenden och här får du allt du behöver veta om ett av dem. 

Eller nästan allt. Kanske egentligen bara det viktigaste för att kunna få lite insikter som gör att du mycket enklare kan hantera ditt flyktbeteende. För hjärnan fokuserar på att antingen hitta njutning eller undvika smärta. Tänk på det och fundera på hur styrd du är över din hjärnas grundläggande beteende. Du kommer inte undan att du hellre ligger på soffan en hel dag och slötittar på gamla avsnitt av Macahan än går ut och gräver ny dränering. Kan du vara långsiktig nog så inser du att dräneringen gör att du undviker smärta så småningom när källaren är fylld med vatten, men din hjärna fungerar inte så. Det är bara genom disciplin du kan tvinga dig själv ut och gräva, även om det ösregnar.

Samma sak gäller hur du hanterar dina investeringar. När resten av flocken flyr börsen är det lätt att själv trycka på säljknappen och följa med ut i en förlust, istället för att lita på att du tagit rätt beslut från början (har du inte gjort det kanske du ska sälja, så se till att ta rätt beslut) och stanna kvar eller rentav köpa av de som flyr.

Det här går att applicera på många fler områden. Inte minst din vilja att bli ekonomiskt oberoende. Om du hellre tar den lätta vägen och äter utelunch varje dag istället för att stå och laga storportioner på söndag så har du ett flyktbeteende. Du undviker den kortsiktiga smärtan att laga mat och når kortsiktig njutning av att bli mätt. Men den långsiktiga belöningen att inte behöva arbeta kan du inte se.

Däri ligger också lösningen på många flyktbeteenden. När du undviker att ställa dig på vågen flyr du från sanningen. Möt sanningen istället, ställ dig på vågen och inse att du har flytt tillräckligt från salladerna. Möt den nakna sanningen som en äkta hen.

Nästa steg är att bibehålla motivationen. Det är jobbigare att springa tre mil i veckan än att sleva upp en kartong Ben och Jerry, men ditt hjärta kommer att tacka dig mer än belöningssystemet i hjärnan gör.

Flyktbeteendet i hjärnan finns i alla möjliga situationer och du kan bara bli bättre på att hantera dem om du tar tag i situationerna som är ett problem för dig. Ingenting löser sig av att du inte tar tag i det du har flytt ifrån. Sluta fly idag.

Det är lättare sagt än gjort förstås. Bara om du är långsiktig och behåller fokus kan du lyckas. Inse att du är ett djur i grunden, men ett djur med medvetande och förmåga till självreflektion såväl som självförbättring. Det går att koda om hjärnan och med rätt inställning och fokus kommer du att nå dina mål.

Samtidigt ska man förstås inte glömma att belöna sig själv. Köp en körsbärspaj och lek Dale Cooper om du vill, men det räcker med en och du behöver inte belöna dig själv konstant. Identifiera ditt flyktbeteende, jobba med det och stå emot säljsignaler lika bra som du står emot två kilo smågodis.