7 tips till rätt konsumtion

konsumtion

Enligt mitt enkla förmenande verkar det finnas tre huvudsakliga sätt att se på konsumtion. Det första är att det är djävulens påfund och ett kapitalistiskt påtvingat elände. Det andra är att det är nödvändigt men att konsumtionen bör hållas nere. Det tredje är att konsumtion är meningen med livet. 

Naturligtvis finns det mellanting och hybrider mellan de här tre synsättet. Bland oss ekonomibloggare finns det ett driv att hålla nere konsumtionen och onödiga saker bör man undvika att köpa helt. Väldigt många inköp som görs blir till engångsanvändning och prylar hamnar på vinden, i garaget eller i någon garderob.

Men det finns trots allt prylar som behövs och därför har jag försökt hitta den ultimata guiden till rätt konsumtion. Att sluta konsumera helt är omöjligt, att överkonsumera är dyrt och onödigt. Rätt konsumtion däremot är helt enkelt rätt.

Nr 1: Allt har ett syfte

Varje pryl du har i ditt hem har ett syfte. Om du ser över dina prylar och upptäcker att du har mer än en pryl som uppfyller samma syfte så har du en pryl för mycket. Du behöver inte två locktänger, två motorsågar, två hammare, två fotbad. Se över vad du har, vilket syfte prylarna har och köp aldrig någonting om du redan har någonting hemma som fyller syftet.

Nr 2: Alla prylar ska hålla för evigt

Målsättningen med allt du köper är att prylarna ska hålla för evigt. Om de inte gör det är de antingen av dålig kvalité, för billiga eller har ett oklart syfte. Självklart finns det mängder av prylar vi köper som inte håller för evigt, men när du ska köpa någonting ska du tänka som Warren Buffett gör kring aktier. Du köper för att behålla. Jag har en gammal hammare som jag har haft hur länge som helst och den håller än idag. Den är inte rostig, har knappt några märken och ja, den har använts mycket.

Nr 3: Garantin är din bäste vän

Vad du än ska konsumera, ta en titt på garantivillkoren. En tillverkare som tror på sin produkt kan lämna bättre garantier än konkurrenten. Du vill att det du köper ska kunna hålla så länge som möjligt och då gäller det att garantierna är så bra de kan bli. Ett bra exempel är bilar, som vanligtvis är ett enda stort hål i plånboken. Men börjar du jämföra nybilsgarantier, elektronikgarantier och garantier som gäller lacken så ser du att de biltillverkare som verkligen tror på sina bilar har mycket högre garantier.

Nr 4: Konsumtion har inget egenvärde

Att åka och shoppa för att du inte har något annat att göra är givetvis förbjudet. Ägnar du en och annan tanke åt din ekonomi behöver du inte ens fundera på den här punkten. Självklart är shopping inget nöje för den som vill kontrollera sin ekonomi.

Nr 5: Du behöver inte jaga status

Bara för att grannen kör dyraste Lexusen, har märkeskläder och åker jorden runt varje år betyder det inte att hens ekonomi är bättre än din. Det kan lika gärna betyda att grannen har betydligt högre skulder än vad du har och aldrig kommer att ha någon koll på sin ekonomi. Status får du genom hur du beter dig, inte vad det står på dina kläder eller din bil. Yta betyder lika lite som en värmefläkt i Sahara.

Nr 6: Livet är till för att levas

Jag har en stark känsla av att väldigt många som strävar efter att nå ekonomiskt oberoende egentligen ägnar sig åt att skjuta upp livet. Livet ska levas medan du har en chans att leva det. Vilken dag som helst kan det vara för sent. Konsumtion är (se nr 4 ovan) inget egenintresse, men dina övriga intressen kan kräva lite konsumtion. Jagar du behöver du en bra ryggsäck, fiskar du behöver du ett spö, skidar du runt på vintern är rätt kläder en förutsättning och att cykla Vätternrundan är ingenting du gör utan en ordentlig dämpning för aktern.

Nr 7: Prylar skapar inte minnen, det gör upplevelser

Om du någon gång trott att prylar skapar minnen åt dig så försök minnas hur länge känslan efter att du köpt en ny klocka, dator, eller handväska, eller vad det nu må vara, varade. Förmodligen inte längre än vad det tar dig att läsa det här inlägget. Däremot kan upplevelsen av att promenera uppför Kilimanjaro vara någonting du bär med dig resten av livet. Utrustningen du köpte för att klara det var förutsättningen för att skapa det goda minnet, men det är inte konsumtionen i sig som gjorde det.

Det här är en blogg som inte tar upp självklarheterna för en sund ekonomi, så jag förutsätter att du har koll på att inte dra på dig kreditskulder för att konsumera eller att du inte glömmer att bygga din pengamaskin.