Så kokar man en groda

groda

Jag har ingen aning, och tänker inte heller ta reda på det, men talesättet säger att en groda som slängs i kokande vatten genast hoppar upp, medan en groda som får sitta med från start kommer att låta sig koka ihjäl.

Vem vet, det kanske är att underskatta grodornas drift att överleva till varje pris. Men innan du ser ner på grodorna som sitter kvar i grytan som långsamt blir allt varmare så ta en titt i spegeln. Du sitter själv kvar i en annan sorts gryta och ser på hur dina friheter långsamt tas ifrån dig.

I ett samhälle där staten tappat kontroll över brottsligheten används ofta ökad övervakning som ett argument för att återta kontrollen, men i själva verket sker en transformation där staten blir skurken och hederliga individer offren.

Den som högljutt nu ropar ut att den har minsann inget att dölja har all rätt att fortsätta sitta kvar medan vattnet kokar, men det handlar inte om att dölja något. Det handlar om att frihet är frihet från övervakning. Den stat som övervakar sina laglydiga medborgare förtjänar inte längre medborgarnas förtroende eftersom staten inte längre litar på hederliga medborgare.

Ett utmärkt exempel på det här är att kontantkort för mobiltelefoner ska avkrävas registrering för att fungera. Naturligtvis sätter det käppar i hjulen för kriminella element som vill kommunicera anonymt, men även laglydiga medborgare som inte vill att samtal spåras åker dit på samma åtgärd.

Om staten inte kan säkra att återfallsförbrytarna blir återanpassade måste de låsas in för gott. Att övervaka alla andra “ifall” de blir kriminella är inte lösningen.

Det finns många fler exempel. Som att laglydiga jägare mer eller mindre varenda gång motarbetas vid ansökningar om vapenlicens, trots att jaktvapen sällan (om ens någonsin) används vid brott. Eller att trafiken ska övervakas, eller att EU vill förbjuda fordon att köra snabbare än hastighetsbegränsningen (något som är direkt farligt).

Så fortsätt sitt kvar och koka, eller kräv din rätt till frihet. Sitt inte tyst. Snart kokar vattnet.