Kommer storbankerna försvinna?

storbankerna

Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski spår att storbankerna kommer att försvinna och nischbankerna tar över. Allt enligt en artikel i Veckans Affärer.

Numera ska man ju tydligen inte länka till artiklar så jag nöjer mig med att ange källan den här gången. Men jag tror att den gode Mr. S kan ha mer än rätt. Storbankerna har överlevt sig själva – av flera skäl.

Bland annat gör de väldigt stora vinster på kundernas kapital, något som de mindre bankerna utmanar mer än väl. Idag kan du lätt få en ränta på 1% med insättningsgaranti hos någon av de mindre, medan storbankerna inte ger någonting. Varför ska kunderna stanna kvar hos de stora bankerna?

En annan sak är att de utvecklas väldigt långsamt. De är gigantiska dinosaurier som rör sig långsammare än riksbanken. De utvecklar inte ny funktionalitet som är intressant för konsumenterna. Dessutom har de en tröghet i systemen som bara är irriterande. Ta bara det faktum att det idag inte går att utföra en räkningsbetalning på en helgdag. Det finns inga som helst begränsningar i tekniken. Däremot är det förstås lukrativt för en storbank att behålla stålarna ytterligare några dagar.

Utöver detta så är nästa generation betydligt mer lättrörlig. Lojalitet och motvilja mot att flytta pengar existerar inte bland yngre människor. De placerar sina pengar där de får utdelning.

Det är förstås också ett mycket bra tips till dig om är på väg mot ekonomiskt oberoende. Var inte rädd för att flytta pengarna, se bara till att du har insättningsgaranti. Eller skicka in stålarna på börsen alternativt amortera.

Någonstans kommer det att ske en utrensning, både bland storbanker och nischbanker. Marknaden är inte stor nog åt alla och banker slåss på en global marknad. Dessutom finns det ny teknik som utmanar samtliga aktörer ordentligt. Kryptopengar kommer förmodligen dyka upp i ännu fler skepnader.