Money Cowboys guide till finansbloggar

finansbloggar

Det här är ett inlägg jag har suttit och funderat på ett tag. Jag läser rätt mycket finansbloggar nu för tiden och det finns en stor variation. Men faktum är att det är ett rätt intressant fenomen hur många som vill skriva om sin ekonomiska resa och kvalitén på det som skrivs är genomgående rätt hög.

Då är förstås frågan, vad läser jag och varför? Till att börja med läser jag väldigt lite finansbloggar som handlar om tips på aktier att köpa. Jag har sedan länge insett att jag inte ska lita på vad andra tycker och tänker, jag måste lära mig själv om det ska bli lönsamt. Av samma anledning sitter jag sällan och skriver några inlägg som tipsar om aktier, även om det har hänt. När det väl händer är det oftast ett inlägg av typen som uppmuntrar ett bolag jag tycker om, snarare som ett inlägg som tipsar om en aktie.

Istället fokuserar jag på att läsa bloggar som inspirerar. Det om något är vad jag tror många behöver när det tar år att uppnå de långsiktiga målen. Att behålla fokus och inte bränna slantarna på en lyxig semesterresa eller på prylar eller bilar kan ibland vara svårt.

Dessutom gillar jag bloggar som har en lagom dos av vardagliga utmaningar. Som att hitta smarta spartips i en vardag där kostnaderna skenar och där regeringen gärna vill öka samtliga skatter.

De bloggar som dessutom kan kombinera texterna med humor gör upplevelsen betydligt bättre.

Naturligtvis finns det bloggar som går för långt och genom att bli präktig, skrytsam eller fördumma andra minskar bloggen i popularitet hos mig. Och antagligen hos andra också. Ingen vill lyssna på någon som är stursk och präktig. Vilket ibland kan vara en fin balansgång.

Frispråkighet tycker jag också är bra, eftersom det bidrar till ett öppnare klimat. Om det är något jag är trött på är det folk som ständigt ska bli kränkta. Om du blir kränkt över något, so fucking what? Väx upp och sluta vara känslig. Stephen Fry har rätt. Därmed inte sagt att man ska medvetet ägna sig åt rasism.

Hur som helst, för att komma in på de bloggar jag tycker är läsvärda så behöver de uppfylla åtminstone ett av kriterierna ovan. Följande bloggar har uppfyllt ett kriterium eller fler, med en kort motivering (utan inbördes ordning):

Sparo – Humor blandas med konkreta tips om hur du kan leva ett mer sparsamt liv. Klockrent och en av mina mest frekvent besökta bloggar.

Mr Money Mustache – Originalet kanske, eller åtminstone en av de mest framträdande profilerna inom FIRE-rörelsen. Bra, matnyttigt innehåll och konkreta tips.

Aktiepappa – Har lite av varje. Lättsmält och konkret. En favorit är förstås listan över de mest populära inläggen från den senaste veckan, där alla vi i finansbloggvärlden strävar efter att komma med. Förstås!

Frihetsmamman – Jag vet inte, men tror inte att Frihetsmamman har någonting med Aktiepappan att göra. Kanske finns det ett frihetsaktiebarn någonstans. Oavsett vilket ger Frihetsmamman oss en blandning av tips och vardagliga utmaningar. Som att få bästa degen till fredagspizzan.

Bli Ekonomiskt Oberoende – En lagom blandning av inspiration och konkreta tips.

Att välja lycka – Tja, vem vill inte välja lycka. Det är lite för lite humor i den här bloggen för att det ska bli perfekt, men mycket matnyttigt.

Investera Pengar – Insiktsfullt och raka puckar. Här kommer det en och annan naken sanning. Som jag många gånger håller helt och hållet med om.

Petrusko – En oerhört faktaspäckad blogg med mycket insikter.

Frihetsmaskinen – Här hittar du nästan allt du behöver för att bli inspirerad och mycket mer. Kanske inte vansinnigt mycket humor, men ändå en lättsam stil som gör det lätt att läsa.

Dividend Bomber – En bombmatta av utdelningar. Här är det utdelningar som är i fokus och väldigt inspirerande att läsa om. Särskilt som upphovsmannen bakom bloggen lyckats väldigt väl.

Marcus Hernhag – Legenden Hernhag och hans populära aktiechatt är en inspiration för oss alla. Det gäller även bloggen, trots en rätt tråkig design.

Det finns fler bloggar förstås som är väldigt läsvärda och några av dem hittar du i länklistan i sidolisten. Jag läser fler och vill gärna avsluta med att har jag glömt någon är det förmodligen oavsiktligt. Inlägget skrivs inte för att utesluta någon blogg, utan mest för att ge bra guidning till alla bloggar jag mer eller mindre regelbundet följer.

4 Comments

  • Gött att höra. Och hoppas du orkar fortsätta, finansvärlden behöver din humor.

 1. Jag lovar att försöka bli roligare men det är svårt. Jag är ju trotts allt revisor så det kan inte bli så himla roligt.

  – Vad heter du
  – Jill
  – Perfekt, du får jobbet om vi får kalla dig avdrags-Jill

  Nu är jag pappa också vilket givetvis inte förbättrar saken för kombinerar man en revisor och en pappa blir det riktigt torrt.

  – Är Sten gift?
  – Nej han är singel…

  Men som sagt. Lovar att försöka.

  Tack för omnämnandet
  //AvL

  • haha, det där var perfekt, och att kunna skämta om sig själv när man är revisor är bara att högakta. 🙂

Comments are closed.