Gå med i bensinupproret

bensinupproret

En ordningsfråga till att börja med; jag är för skatt. Skatt är bra, om medlen används rätt. Men dubbelbeskattning, punktbeskattning, straffbeskattning och andra skatter som används för att täcka hålen av ett fruktansvärt slöseri – de ska bekämpas!

Just därför är Bensinupproret viktigt. Av många anledningar. Till att börja med är bensin fortfarande nödvändigt för att vårt land ska gå runt. Tunnelbanan går inte mellan åkrarna och mataffären. Ännu mindre från ålderdomshemmen till sjukhusen.

En annan aspekt är tiden. Att åka bil mellan två resmål är överlägset snabbast på platser där tunnelbanan, bussen eller spårvagnen inte går utanför dörren. Människor vill ha sin tid, bilen är frihet.

Allt det här fattar inte våra sittande regeringsmedlemmar. De vill beskatta ännu mer, trots att runt 60% av priset på en liter bensin är skatt. Allt för att minska koldioxidutsläppen, eller åtminstone är det förevändningen de har. Trots att Sverige inte är världens största problem när det gäller den, numera ifrågasatta, klimatproblematiken. Skadliga utsläpp är en sak, men koldioxidens skadliga verkan är inte tillräckligt utredd. Sverige har 10 miljoner invånare, eller snarare 1,4 promille av världens befolkning. Om det inte gått upp för Miljöpartiet så kan jag servera en enkel sanning; väldigt få länder har samma standard på sina klimatprogram som Sverige har.

Nu kanske du säger att du inte bryr dig eftersom du inte har en egen bil. Det må så vara, men om du inte vill vara solidarisk med dina medmänniskor som får lägga allt mer pengar på att kunna transportera sig kan du i alla fall beakta följande:

 • De flesta transporter i Sverige går på bensin eller diesel. De blir också dyrare med ökad skatt på bränsle.
 • Människors disponibla tid minskar om de inte kan ta bilen. Vilket betyder mindre tid till fritidsaktiviteter, motion och konsumtion. Vilket betyder mindre skatteintäkter.
 • Det är inget självändamål att höja skatterna. Det är ett alltför enkelt tilltag för att täcka förluster i statsbudgeten.

För att stävja det här kan du gå med i Bensinupproret, genom att ta en titt på deras facebook-sida. Där kan du också skriva under en namninsamling. Var lite osvensk idag och sluta gnäll och låt bli att knyta näven i fickan. Gör något istället. Reagera.

Nu väntar jag bara på elupproret.

10 Comments

 1. Jag tycker inte om bensinupproret. Det vore dock kanske bättre om man styrde subventioneringar mot de som faktiskt behöver bilen mycket. Människor på landsbygden har längre sträckor att transportera sig men i gengäld är boendekostnaderna kanska lägre än i staden.

  Hursomhaver – många bilresor är totalt onödiga. Vi kör dessutom omkring i stora bilar och jag tror verkligen vi behöver tänka om. Denna tid vi skulle vinna går att vinna på andra sätt. Ta tex att inte köpa bilar på avbetalning och behöva arbeta x antal dagar per månad för att ha råd med dem? Det är inte vettigt att en liter bensin och att en liter Ramlösa kostar typ lika mycket.

  Nej kläm åt de som inte behöver bil (jag tex) och subventionera till dem som behöver det.

  • Delvis håller jag med dig, vi behöver tänka om vad det gäller bilarna. Fast jag tror att det snarare handlar om att skapa bilar som går på annat än fossila bränslen och elbilar är inte alternativet så länge batterierna är såpass skadliga att ta fram. Bilen är frihet också, inte bara ett transportmedel och även om många resor kan ses som onödiga finns det många områden som kan ses som onödiga om de belyses ur Miljöpartiets perspektiv. Går vi tillbaka till grottorna blir vi riktigt miljövänliga, men vill vi ge avkall på industrialiseringens alla framsteg? Att kunna ta bilen, husbilen eller bilen+husvagnen är för många en oerhörd frihet.

   Jag är också emot principen att skatta på skatt. Tre skatter ingår i priset och på dessa betalas dessutom moms. I min enkla värld ter det sig sinnessjukt. Människor låter sig inte styras av skatter. Inte ens Norges vansinniga sockerskatt har lyckats.

   Och tack för kommentaren, bra input!

 2. Jag är med dig på det mesta – bilen är en frihet men en frihet vi betalar så dyrt för. Nu pratar jag inte miljö utan privatekonomiskt. Jag hade varit ekonomiskt oberoende nu om jag inte bränt alla mina pengar på bilar under många år. Missförstå mig rätt – jag gillar bilar och om jag vore en annan person skulle en Smokey and The Bandit Firebird stå i mitt garage.

  Nu kan man inte applicera mig och min lösning på alla men undertecknad är sedan uppvaknandet för ett par år sedan en friskare person med bättre kondis och en helvittis bättre privatekonomi.

  Jag gillar heller inte platsen bilar tar i våra städer eller i samhället. Jag dras till ställen där bilen inte får vara, både hemmavid och utomlands. Vissa av industrialiseringens framsteg – typ att vi alla ska äga en bil kanske inte bara är av godo. Kanske kan vi nöja oss med att dela bil med andra och kanske, kanske åka kollektivt någon gång?

  Jag har bil men jag har “hackat” det genom att köra etanol. Lägg därtill att jag sköter service och det mesta av mekandet själv så har jag en superbillig bil. Jag tål många kronor mer i skatt men skulle bli gladare om det kompenserades på annat sätt. En liten skatteväxling månne?

  Aja – bilar kan man debattera sig blodig om. Jag har hittat en väg framåt som innebär att skala ner och hushålla. Jag tror att många som drar runt sina husvagnar med nya Passaten skulle mått bättre om de hade pengar på ISKn istället för att dra runt på ett skuldberg på dragkroken 🙂

  Ha en fin kväll Money Cowboy – det är kul med olika åsikter!

  • Absolut, bra och kul med olika åsikter, och skönt att vi har ett så bra debattklimat inom ekonomibloggarna. Jag gillar tanken på att ställa om gradvis, som du har gjort, och förändra sin livsstil. Cykel är jag mycket inne på och ersätter gärna mina resor med att cykla. Det är bättre för både miljön och för vår hälsa. Privatekonomiskt är bilar ett helvetiskt stort hål – och däri finns ännu ett problem. Bilarna byggs inte för att hålla en livstid, även om det finns exempel på bilar som har mycket lång livstid. Biltillverkarna ser sina möjligheter förstås i att sälja fler bilar oftare och en eftermarknad som mår bra av att bilarna behöver repareras redan efter 2-3 år. Det vore mycket mer miljövänligt om vi byggde bilar som kunde hålla minst 10 år utan annat underhåll än normal service.

 3. Hur tänker du med “så länge batterierna är såpass skadliga att ta fram”?

  Batterier kräver förvisso diverse metaller för att fungera, och dessa bryts delvis av gruvarbetare som jobbar under extremt dåliga förhållanden. Framställningen av batterier är mig veterligen inte en speciellt skadlig process. Teslas GigaFactory drivs t.-ex. av mer eller mindre enbart förnyelsebar energi, och man har nyligen startat ett nytt projekt för att bygga en batteriåtervinningsfabrik, så att mängden nya råvaror inte behöver framställas i takt med att batterierna efter många års användning inte längre är användbara.

  Jag vågar inte ens jämföra detta med den process och miljöpåverkan/risker som det innebär att borra upp transportera, raffinera och slutligen förbränna fossila bränslen.

 4. Hej MoneyCowboy. Förstår att många blir upprörda av att bensinpriset stiger. Jag har själv lagt mycket pengar på transport till och från arbetet. Men sedan jag skaffade en cykel för ett par veckor sedan har hela mitt liv blivit förändrat. Jag cyklar till och från jobbet varje dag och jag älskar det. Samtidigt ser jag alla som kör sina stora bränsletörstiga bilar till sina jobb varje dag. Det kanske behövs rejält höjda skatter för att folk ska välja bilar med mindre motorer alternativt kanske börja cykla och få upp ögonen hur bra det är både för kropp och själ. Sen förstår jag dem som har väldigt långt till jobb och givetvis drabbas dessa värst av höjda drivmedelspriser. Men överlag tror jag många är lata och tar bilen av bekvämlighet. När det bästa vore att de rörde på sig mer.

  Mvh Slimis

  • Det kan jag absolut hålla med om, att cykla och röra på sig är ett väldigt bra alternativ. Jag tror att många tycker den extra tid de får lägga är för mycket, även om jag också tror att det är en tankevurpa. Tiden man lägger ner på att cykla till jobbet kan man subtrahera från träningen.

 5. I princip helt enig med dig snålgrisen och ett stort fan av din blogg. Dock är det inga seriösa biltillverkare har dessa förhållanden hos sina underleverantörer, en av huvudanledningarna tror jag är att detta allvarligt skulle skada deras varumärke. Är själv inköpschef för ett mellanstort internationellt bolag med känt varumärke och jag vet hur mycket energi och resurser vi lägger på detta. Då kan jag bara tänka mig hur noga VW, BMW, Tesla och de andra elbilsproducenterna är på området.

  En fin sammanställning med trovärdiga källor finner ni här: http://teslaclubsweden.se/livs-cykel-analys-2015/ – den säger samma sak som övriga seriösa studier med förnuftiga antagelser, nämligen att elbilar är flera gånger bättre än fossilbilar när det kommer till LCA av CO2-utsläpp.
  Och ta med i beaktning att dagens LCA-analyser (dem jag har löst) räknar med att batterierna inte återvinns efter att bilen skrotas, något som är påväg att ändras och detta kommer naturligtvis påverka LCA ytterligare till elbilens fördel.

  • Bra input. Jag måste läsa på, det här är superintressant. Fakta är alltid bäst.

Comments are closed.