Guldäggen som växer

guldäggen

För oss som jagar utdelningar är utdelningstillväxt förstås en viktig faktor att ta hänsyn till. Men synen på utdelningar och utdelningstillväxt skiljer sig en del åt. Jag ska redogöra för hur jag ser på det.

Enklaste sättet är att ta jämförelsen med en höna som värper guldägg. För dig som vill ha en pengamaskin som jobbar åt dig och ger dig nya pengar varje år, resten av livet, är hönan den perfekta liknelsen.

Det är nämligen väldigt lätt att sälja hönan om prislappen (observera inte värdet) går ner. Men om storleken på guldägget fortsätter att vara lika stort eller rentav växer, varför ska du göra dig av med hönan?

Flera bolag (som exempelvis Investor och Castellum) som jag har i portföljen har redan annonserat en utdelningstillväxt för i år. Eftersom jag ägt de här bolagen ett bra tag har jag också betalat en betydligt lägre prislapp än vad de står i idag, vilket naturligtvis gör det till en bra affär.

Dock tittar jag på värdet hos hönan, där storleken på guldäggen är en viktig faktor. Precis som hur hönan mår, är den hälsosam och sköter om sin hälsa så att jag kan räkna med att den kan värpa guldägg ett tag till är den mer värd än en höna som kör slut på sig själv eller missköter sin hälsa. Ni förstår säkert liknelsen, men jag är gärna övertydlig. Om bolaget du äger delar ut för mycket, ökar sin skuldsättning eller inte klarar av att hålla sin marknadsposition finns det risk att bolaget (hönan) går i konkurs (dör).

När guldäggen växer mer än inflationen så är det förstås guldläge. Då finns det ännu färre anledningar att sälja hönan, så länge den förblir välmående. Dessutom kan man förstås argumentera för att det ibland finns skäl att slakta hönorna medan de är friska innan de blir sjuka, men att tajma det är svårt.

Vissa hönor värper guldägg som växer i en sådan takt att det bara tar ett decennium innan prislappen är återbetald, och då är det bara att le och låta hönan värpa vidare.