Corona och börsen

corona

Det var inte direkt en munter vecka. En rejäl nedgång på börsen efter att ett virus som kan ta död på folk sprider sig över världen. Minskad produktion, ökad hamstring av både pengar och resurser – är världen på väg att gå under?

Nej, det kommer den inte att göra. Inte den här gången och inte nästa heller. Vi människor är nog fullt kapabla att ta död på allt liv på både den här planeten och andra planeter, men den största faran med Covid-19 är paniken. Det är rädsla som driver ner börskurserna, inte fakta. I min portfölj har jag en hel del defensiva företag, men även de drabbas. Trots att det är gott om folk i Willys-butikerna. Axfood kommer nog klara sig, mat behövs trots allt.

LÄS MER: Se virusets spridning

Därmed inte sagt att vi inte ska underskatta rädsla. Kurserna kommer att pressas ner ett tag till. Kanske 10% eller ännu mer innan det vänder. Men om du är långsiktig är det här mindre viktigt. Priset på kvalitetsaktier på börsen börjar gå under det faktiska värdet och även om det finns gott om aktier som är beroende av Kinas tillverkningsindustri finns det många aktier som inte är det. Corona har kylt av en rätt het marknad och än är vi inte nere i några magnifika köplägen. Snarare har Corona gjort aktierna på världens börser mer prisvärda.

Nu är dessutom globaliseringens effekter mer på tapeten än någonsin. Om vi för ett ögonblick bortser från att Kina inte verkar vilja be om ursäkt för vad de orsakat kan det ändå vara på sin plats att diskutera framtidens affärer. Här handlar det om att säkra supply chain, och se till att inte alla ägg ligger i samma korg. Kanske läge att hämta hem produktionen, eller lägga åtminstone delar av den i länder närmare oss?

Corona är förvisso en allvarlig familj med virus, som kan ta död på även till synes friska människor. Det måste tas på allvar och förutom att lösa den mest akuta situationen handlar det nu om att få ordning på kontrollmekanismer som förhindrar den här sortens utbrott i framtiden.