Vad händer med Bilia nu?

bilia

Egentligen borde jag skriva om Öresund eftersom det är en aktie jag levt med ett tag, men jag tycker det är betydligt intressantare ur ett ekonomiskt perspektiv att prata om Bilia.

Nyheten om att Volvo Cars har sagt upp avtalet med Bilia slog ner som en nätt liten bombastisk överraskning. Åtminstone för min del. Jag trodde nästan att Bilia och Volvo var som ett gammalt gift par med allt vad det innebär.

Å ena sidan finns det mängder av anledningar till att Volvo gör som de gör. De har själva köpt en av Bilias konkurrenter och de håller på med sitt koncept att kunna sälja bil som tjänst. Så förståeligt på alla sätt och vis – och sånt som händer.

Bilia har själva breddat utbudet så sedan en tid tillbaka går det att köpa mer än bara Volvo. För er som inte känner till det så har Bilia sitt ursprung i Volvator och man kan höra på namnet vilka bilar de sålt (sedan 1938, då de hade ensamrätt som Volvoåterförsäljare).

Nu tror inte jag att Bilia står och faller med Volvo. Jag tror i själva verket det kan vara bra att Volvo får säljas via andra kanaler. Det utmanar alla att bli bättre. Gamla Volvator har fortfarande BMW, Toyota, Renault, Lexus med flera. Jag anade dessutom någon form av onyttig självsäkerhet hos VD:n utifrån hans uttalanden. Man ska aldrig bli fet och lycklig i något sammanhang om man vill driva ett framgångsrikt företag. De som blir det blir snart omsprungna av någon annan.

Så förhoppningsvis kommer Bilia starkare ur det här och Öresund kan få lite flyt. Fast det undrar jag, det har inte gått bra där heller den senaste tiden.

Ur ett politiskt perspektiv kan man också fundera över vart vinnarna finns i framtiden. Jag hörde idag om Autoliv som flyttar tillverkning till Rumänien. Sverige har inte direkt underlättat för företag och det finns inte heller några möjligheter till billig arbetskraft. Trots att vi har runt 10% arbetslöshet…

Här kan du också läsa vad jag tror om framtiden för fordonsbranschen