Börsens reaktion på kriget

Det har gått så där på världens börser sedan kriget bröt ut i Ukraina. Full förståeligt, men också ett intressant fenomen att observera. Prislappen på varje företag har sjunkit ordentligt, men med några undantag motsvarar inte fallet vad företagen egentligen är värda.

Självklart har högre bränslepriser, mindre tillgång till råvaror, svårighet att hitta personal med mera en påverkan på företag runt om i världen – särskilt de som har en global närvaro eller är beroende av internationell handel. Men den verkliga effekten har ännu inte kommit och börsen är i vanlig ordning före den faktiska utvecklingen.

Givetvis spelar oro in och det finns fler orosmoment i börsvärlden än kriget. Inflationen och tillgång till energi är två andra faktorer som påverkar.

Men i slutänden har vi många företag som är välskötta, har ett tydligt behov att fylla och förutsatt att ingen trycker på kärnvapenknappen är jag hyfsat övertygad om att vi kommer få se en positiv utveckling. Det är inte säkert att den kommer vid en vapenvila eftersom börsen ofta blickar längre framåt. Men på sikt kommer det vända upp igen, frågan är bara om vi bottnat nu eller om börserna runt om i världen kommer fortsätta ner en bit till innan botten är nådd.